pexels

GRUPNO LIZANJE ŽLICE U PULI! ‘Jedna od najglupljih pi***rija! Bull***t!’

Autor: Dnevno

“Razmjena sline”, u ljubavnom i/ili seksualnom činu, najintimniji je čin s najbližom osobom. Kad se ta intima rezervirana za najbližu osobu pretvori u javni umjetnički čin – u kojem jednu norvešku drvenu žlicu, nakon idejnog tvorca performansa, obliže dobrovoljno još 15-ak volontera – u oba smjera, tamo i nazad, “svatko sa svakim”, pred publikom od 150-ak ljudi i u danima prijetećeg drugog vala pandemije koronavirusa, množe se asocijacije, slojevi i tumačenja sinoćnjeg pulskog performansa “Zajednička žlica” našeg istaknutog performera i konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, kojim je otvorena velika izložba “Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina”, piše o ovom događaju Glas Istre.

”I da su punoljetni volonteri odbili oblizivanje žlice, što im je kao mogućnost i pravo rečeno prije događaja, uspjeh performansa unaprijed je bio zajamčen. Provokacija, šok, moguće gađenje, humor, apsurd, politički slojevi performansa, od ispitivanja (samo)kontrole, podložnosti autoritetu (u ovom slučaju umjetniku pa i “svemoćnom oku” publike, jer neki su oblizivali kao da je sladoled) do drastičnog izrugivanja “ozbiljnosti” korone i opasnih pokušaja zadiranja u ljudska prava i političke slobode kroz planetarno zdravstveno postrojavanje, širok je raspon mogućih tumačenja Labrovićevog performansa.

Svi su lizali žlicu, a jedna osoba kroz masku. Labrović je u uvodu zamolio ljude da se poredaju u obliku obrnuta slova “U”, ali bez, kako je rekao, ušica, jasno je aludirao na domaću političku patologiju odnosno ustaštvo kojem vladajuće desne političke elite predugo dodvoravaju”, navodi Glas Istre.

Na Facebooku u jednoj grupi istaknuo se komentar korisnika ove društvene mreže, kojemu se ovakav performans nije svidio:

Grupno lizanje iste žlice? Aha, to je performans! Ključ je u odabiru pravog naziva. Imenuješ nešto “performans”, “umjetnost” ili “antifa” i dobiješ zeleno svjetlo za činjenje najluđih piz*arija. Da je organizator nazvao opisanu aktivnost jednostavno “grupno lizanje iste žlice” , kakav bi skandal izbio! Ali, performans grupnog lizanja? E, to je veličanstvena manifestacija koja pruža dubok uvid u ljudsku prirodu i duh vremena (slobodno nadodate još bullsh*ta)”, napisao je jedan korisnik ove društvene mreže.

Slažete li se s njim ili vam je ovakav performans sasvim u redu?

U tijeku je performans Siniše Labrovića: Smijat će se 24 sata bez prestanka na glavnom trgu




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.