Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Grmoja zaziva vojsku, a nositi pušku nije htio: ‘Kosio je travu, prao auto ravnatelju i javljao se na telefon’

Autor: Ivan Andrić/7dnevno

Nikola Grmoja prošlog je mjeseca je na svom profilu na Twitteru objavio ultimativni zahtjev Mosta koji počinje rečenicom “Vojsku na granice!” u kojem se traži raspoređivanje Hrvatske vojske na granice zbog velikog priljeva migranata iz Bosne i Hercegovine.

Iako bi se o samom zahtjevu “Vojsku na granice!” moglo i razgovarati, problematično bi moglo biti s kime bi se iz Mosta razgovaralo o tome. Naime, Nikola Grmoja, osoba koja zaziva hrvatsku pušku prema granici s Bosnom i Hercegovinom, tu istu pušku nije želio nositi kad mu je bilo vrijeme za to. Grmoja je, naime, imao prigovor savjesti na služenje vojnog roka pa je odradio civilni vojni rok kod kuće, u Domu zdravlja Metković, gdje je po vlastitim riječima “kosio travu, prao auto ravnatelju i javljao se na telefon”.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prigovor savjesti

Kako bi se opravdao, Grmoja je naveo da su svi oko njega služili na taj način. Međutim, autor ovog članka nije siguran da svi imaju takva iskustva jer je osobno živio u okruženju u kojem je većina hrvatskih mladića i u to vrijeme osjećala svojom domoljubnom dužnošću i čašću služiti Hrvatsku vojsku.

Pa da podsjetimo što znači prigovor savjesti: Nikola Grmoja je kao mladić u uredu za obranu u Metkoviću izjavio i potpisao da zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nije pripravan sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci. To je definicija prigovora savjesti i to je razlog zbog kojega je Grmoji odobreno služiti civilni vojni rok u Domu zdravlja.

Ni danas, kada Hrvatska živi u sjeni najvećega rata u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, kada se Srbija naoružava, a cijeli svijet je u previranju, Hrvatska vojska ne bi mogla računati na ljude poput Grmoje kojima savjest nije dopuštala da nose hrvatsku pušku i časnu odoru Hrvatske vojske. Ali bi sutra uredno tuđe sinove i kćeri, koji nisu imali tako tankoćutnu savjest, slali na migrante ili na neko ratište.
Grmoja i Most u svom zahtjevu nisu naveli na koji bi dio granice slali Hrvatsku vojsku, bi li se ograničili samo na područje prema, recimo, Bihaću ili bi Hrvatska vojska blokirala granicu primjerice prema Livnu, kuda migranti također prolaze.

Foto: MORH/ F. Klen

Također, znači li to da Most smatra hrvatsku policiju nesposobnom za zaštitu granice, jer se sjećamo kako je 2016. godine upravo Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić bio protiv zatvaranja granica prema Srbiji i slanja Hrvatske vojske, što je tražila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Orepić je tada tvrdio da nema potrebe za time i da je policija sposobna za zaštitu granice. I dok je tada Most bio protiv slanja Hrvatske vojske na granice sa Srbijom, danas su za slanje vojske na granicu prema Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati konstitutivan narod.
Nema pojma

A ako netko misli da će se migranti bojati prijeći granicu kada vide vojsku umjesto policije, nisam siguran da je na dobrom tragu jer svatko tko je vidio naše dečke iz specijalne ili interventne policije zna da je teško zamisliti nešto odlučnije i spremnije od njih.

Tomašević financira SM zabavu, ‘orgijat’ će baš na obljetnicu pada Vukovara: ‘Na sveti dan promovira nastranosti’
Grmoja zaboravlja još jedan detalj. Vojnici se obučavaju i spremaju za rat i vojnička puška služi za pucanje u obrani svoje zemlje pa bi bilo dobro da nam objasni traži li od hrvatskih vojnika i vojnikinja da pucaju na migrante kad ih ugledaju, jer se za uhićivanje ili izgon migranata ne obučavaju. Zapravo, nije Grmoja to zaboravio, nego ne zna, jer njemu savjest ne dopušta koristiti pušku ako bude trebalo braniti Hrvatsku.

Autor:Ivan Andrić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.