fbpx
Foto: Tomislav Kristo, Damjan Tadic / CROPIX

GRMOJA UDARA PO PLENKOVIĆU I BANKARIMA: ‘Ovo je veleizdajnički ugovor! Oštećeno 55 000 hrvatskih obitelji’

Autor: Dnevno.hr

Nakon godina i godina agonije koju su građani prolazili zbog kredita u ‘švicarcima’, ali i bitke koje su banke vodile protiv istih i hrvatske države, vlada Andreja Plenkovića objavila je novost.

Tvrde da se sa šest banaka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova postigao dogovor, a nakon što su banke tužile Republiku Hrvatsku zbog štete koja je nastala uslijed izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015. godine slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima.

Neki mediji zatražili su dokument potvrde, no iz vlade tvrde da se radi o ‘tajnom’ dokumentu.


Neke su stvari jasnije?

Tu vijest je dočekao oporbeni političar i bivši Plenkovićev partner koji svaku ovakvu situaciju iskoristi za udarac na danas mu mrski HDZ – Nikola Grmoja (Most).

U svojoj Facebook objavi Grmoja je oštro udario po bankama i vladajućima.

“Veleizdajnički ugovor između banaka i vlade kojim je oštećeno 55.000 hrvatskih obitelji”, stoji u naslovu Grmojine objave.

“Kada sam prije nekoliko mjeseci jednom poznatom aktivistu koji se bori za prava građana oštećenih kreditom u švicarcima rekao da postoji ugovor između banaka i Vlade u kojem se Vlada najvjerojatnije obvezala da će pred sudom EU dati lažnu izjavu protiv hrvatskih građana, on nije vjerovao da bi takvo što mogli staviti na papir”, napisao je Grmoja.

“Naime, Vlada je (ministarstvo financija i ministar Zdravko Marić) pred sudom EU dala mišljenje kako su se hrvatski građani prihvatom konverzije odrekli svojih prava potraživanja od banaka zbog čega je sud EU donio odluku koja ne ide u korist hrvatskih potrošača”, dodao je Mostovac.

Sudio bi im ‘zbog veleizdaje’

“Evo sad mediji pišu da ugovor između banaka i Vlade postoji i da su prema njemu banke odustale od tužbe protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u iznosu od 2,5 milijarde kn. Za odustajanje od tužbe banke su sigurno nešto dobile, a Vlada ne želi objaviti ugovor i poziva se na tajnost ugovora”, piše Grmoja i zaključuje: “Banke su za odustajanje od tužbe morale nešto dobiti, a jedino logično je da su dobile lažan i veleizdajnički iskaz Vlade RH pred sudom EU gdje je Vlada zauzela stav kontra hrvatskih građana izjavivši da su se prihvaćenjem konverzije odrekli prava na obeštećenje. Sud EU je u slučaju poljskih potrošača donio odluku u njihovu korist jer je i poljska Vlada stala iza svojih građana. U slučaju hrvatskih potrošača je oprao ruke jer ih je izdala Vlada RH najvjerojatnije zbog nagodbe s bankama”, napisao je Nikola Grmoja i oštro dodao:
“Jer kako se drugačije može objasniti takav neistinit iskaz Vlade koji ide protiv interesa njenih građana.
Tražim hitnu objavu ovog ugovora između Vlade RH i banaka kojeg su proglasili povjerljivim, a zbog čijeg bi se sadržaja, ali i poteza Vlade pred sudom EU, uključenim članovima Vlade i samom premijeru moglo suditi za veleizdaju”, napisao je.

Podsjećamo, zbog kredita u švicarskim francima brojni su građani osiromašeni te je njihov problem svojevrsno postao i problem broj jedan politike u Hrvatskoj.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.