Patrik Macek/PIXSELL

GRMOJA OTKRIVA: ‘Suradnja s Domovinskim pokretom je spin. Surađivat ćemo s ljudima koji nemaju nikakve veze s Milanom Bandićem’

Autor: Mia Peretić

Hrvatski sabor je završio izjašnjavanje o 300-tinjak amandmana na predloženi državni proračun, danas mu preostaje izjasniti se o 20-ak amandmana na planove izvanproračunskih korisnika.

O radu Sabora, zakonskim prijedlozima i unutarstranačkim izborima u Mostu, ali i onim lokalnim Marijan Opačak razgovarao je sa saborskim zastupnikom Nikolom Grmojom za Otvoreno.hr.

“Mi smo dali 160 amandmana na proračun, najviše od svih političkih opcija u Saboru. Amandmani su išli u korist naših građana, poduzetnika, obrtnika, umirovljenika. Pokušali smo pokriti sve dijelove Hrvatske što se tiče infrastrukturnih projekata, no nažalost svi naši amandmani su odbačeni”,  istaknuo je Grmoja i naglasio da je posebno sramotno da na jučerašnjoj ´raspravi´ nije bilo niti jednog zastupnika HDZ-a. U sabornici je bilo pet mostovaca čime su pokazali koliko im je stalo do proračuna što je, kako kaže, najvažniji dokument kojeg donosi Hrvatski sabor.

“Usprkos epidemiološkim mjerama, da samo dvoje zastupnika našeg kluba mogu biti prisutno, mi smo zahtijevali kad već nema HDZ-ovaca da bude nas pet prisutno. Jučer su nam to dopustili, danas predsjednik Gordan Jandroković nije to dopustio i zapravo nas je kaznio jer nas je previše došlo na posao. Oni koji ne dolaze u Sabor su ti koji u konačnici budu nagrađeni, a one koji odgovorno rade svoj posao, njih se kažnjava”, požalio se Grmoja istaknuvši da su pokazali dobru volju, da imaju najviše zakonskih prijedloga te da nije jasno kako ne mogu prihvatiti niti jedan amandman, pa ni taj da se izdvoji 300 000 kuna iz proračuna za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, što je, kako kaže, mali izdatak i za proračune gradova.

Tražimo da ovršni postupak bude jeftiniji, a ne da se dužnici gaze

Grmoja je istaknuo da se danas raspravlja o Ovršnom zakonu te da će i za njega predložiti amandmane, ali da je riječ samo o izmjenama zakona i da je broj mogućih amandmana ograničen.

“Ako se neki stavak ne mijenja u izmjenama, ne možete davati amandmane druge stavke Ovršnog zakona koje nisu predložene kao izmjene. Ono što mi zahtijevamo je slovenski model. Da izbacimo javne bilježnike iz sustava ovrha, da digitaliziramo taj ovršni postupak, da ga obavljaju sudovi uz par službenika što bi bilo puno efikasnije i jeftinije za dužnike. Mi ne kažemo da se dugovi ne trebaju vračati, ali ne trebamo gaziti ljude koji su dužni, odnosno da se od 150 kuna troškova dođe do 1500 kuna troškova”, rekao je Grmoja i podsjetio da su mostovci nakon isteka moratorija predložili da se naplata primjeni u tri vala, no nisu ih poslušali pa je, kako kaže, sve odjednom sjelo ljudima na vrat.




Suradnja s Domovinskim pokretom je spin

“Omogućili smo lakše učlanjivanje u Most i sad ćemo imati unutarstranačke izbore. Nakon toga kreće snažnije predstavljanje kandidata. To se već događa u Rijeci gdje Marin Miletić ‘juriša’ u svojoj kampanji, a uskoro slijedi i u drugim gradovima. Imamo jako dobre ekipe u Splitu, Velikoj Gorici i Gradu Zagrebu pa očekujemo i dobre rezultate˝, rekao je Grmoja i komentirao moguće suradnje sa drugim strankama.

“Suradnja s Domovinskim Pokretom je spin. Najbitnije nam je da ljudi s kojima ćemo surađivati nemaju nikakve veze s Milanom Bandićem“, zaključio je Grmoja.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.