Foto: Goran Mehkek / Ranko Suvar /CROPIX

GRMOJA NA SRPSKOJ TELEVIZIJI NAPRAVIO SHOW! Prekinuli emisiju, kao lav branio Hrvatsku: ‘Domovinski rat je lažni mit’, Hrvat žestoko uzvratio

Autor: N.K

U emisiji Crvena linija na srpskoj  N1 gosti su bili Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regije, Nikola Grmoja, zastupnik MOST-a u Saboru Republike Hrvatske i Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine.

Tema emisije bila je neprocesuiranje ratnih zločinaca i skrivanje istih, suradnja zemalja po tom pitanju, najavljena tužba Srbije protiv hrvatskih pilota i Hrvatske protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prvi je govorio Linta, predsjednik saveza Srba iz regije. Ustvrdio je kako Hrvatska nije procesuirala ratne zločine nad Srbima i da je priča o Domovinskom ratu lažni mit.

“Lažni mit o Domovinskom ratu”

“I dalje od završetka rata u Hrvatskoj nema političke volje da se procesuiraju, masovni, svirepi i monstruozni zločini nad srpskim civilima, ratnim zarobljenicima, u stotinama hrvatskih gradova i mjesta, u tijeku i nakon niza hrvatskih zločinačkih vojno-policijskih akcija. Brojne činjenice pokazuju da se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću i da u Hrvatskoj vlada, odnosno dominira, lažni mit o takozvanom Domovinskom ratu prema kojem su tobože Srbi, JNA i Srbi iz Krajine bili agresori, a Hrvatska, tobože, žrtva velikosrpske agresije. Nepobitna je činjenica da je za rat u Hrvatskoj kriv proustaški režim Franje Tuđmana čiji strateški cilj nije bilo stvaranje jedne moderne, europske države u kojoj bi Srbi imali sva nacionalna, ljudska i politička prava, nego je cilj bio stvoriti jednu etnički čista država sa što manje Srba na načelima NDH i politike Ante Pavelića” rekao je Linta.

Na njegove riječi žestoko je odgovorio hrvatski zastupnik Nikola Grmoja. Na pitanje voditeljice je li sada manje kritičan prema Vladi Andreja Plenkovića nakon što je rekao kako će zaštiti pilote protiv kojih je u Srbiji podignuta optužnica, Grmoja odgovara kako njih ne treba nitko štiti te da je Srbija dokazano agresor u ratu.

Grmoja: “Mi želimo dobro našim susjedima”

“Naše pilote nema tko od čega štiti, pa tako ni Andrej Plenković. Srbija se obvezala da neće ulaziti u bilo kakve sukobe nadležnosti, to je i sama potpisala. To ovim optužnicama Srbija nažalost čini. Ono na čemu Hrvatska treba inzistirati, a mi želimo dobro svojim susjedima, kroz ovih šest godina smo popuštali Srbiji koja nije ispunjavala kriterije iz poglavlja 23. što se tiče pristupa žrtava pravdi, što se tiče procesuiranja ratnih zločina. Isto tako, što se tiče isplate ratne odštete zbog izazivanja agresivnog rata. Srbija je pokrenula sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i bila je poražena. Ja kao profesor mogu poručiti samo jedno.

Ako popuštate učeniku koji ne ispunjava zadaće i koji se ne ponaša kako treba, samo mu činite štetu. A mi Srbiji želimo dobro i zato želimo da se Srbija europeizira, da postane jedna normalna uljuđena država, da procesuira zločine i da se suoči sa svojom tamnom prošlošću, a to je izazivanje ratova. Očito to još nekima nije jasno ili ne žele prihvatiti, ali morat će prihvatiti sve ono što se događalo 90-ih. Postoje snimke tenkova kako prelaze preko Dunava u Hrvatsku, snimke hrvatskih zarobljenika”, rekao je Grmoja.  Novinarka ga je pokušala zaustaviti, a Grmoja je poručio da mora reagirati na ovo što je gospodin Linta izgovorio, dodavši, “ako ga tako mogu nazvati”.




“Srbija ne može glumiti mini Haag”

“Ovdje se radi o negiranju agresije isto kao što negira i genocid u Srebrenici. Slavi ratne zločince. S takvim ljudima nema dijaloga. Sjeo sam u ovaj studio da normalnim građanima Srbije, a takvih je velika većina, poručim, da Hrvatska želi biti dobar susjed i da će baš zato inzistirati da ispuni sve obveze iz ovih poglavlja. Čuli smo ovdje da je neki cilj hrvatskog vodstva bio stvoriti državu u kojoj Srba neće biti.

Moram vas podsjetiti da u hrvatskom parlamentu sjede tri predstavnika srpske nacionalne manjine i ukupno osam predstavnika manjina što je neviđeno u Europi i svijetu, dakle Hrvatska poštuje najviše standarde. Hrvatski predstavnici u Srbiji u nekakvim koalicijama moraju ulaziti u parlament”, rekao je Grmoja.

“Vučić je pobjegao kao miš, nije branio vjekovne krajeve”

“Sva dokumentacija koju netko ima treba je dostaviti. Srbija ne može glumiti mini Haag i procesuirati navodne zločine na teritoriju drugih država. Ona je pokrenuta za unutarnje svrhe jer se Aleksandar Vučić morao odreći Rusije i osuditi rusku agresiju. To pozdravljamo. Ima nade da se Srbija pridruži Zapadnom civiliziranom svijetu. Odrekao se i Kosova, tako da vjerojatno iz tog razloga idu ove optužnice. Ja sam rekao da bi za ovakve smiješne optužnice DORH trebao pokrenuti optužnicu protiv Vučića koji je pozivao u Glini na pobunu protiv Hrvatske. Kada je krenula Oluja onda je pobjegao kao miš, nije branio te vjeokovne srpske krajeve”.




Nakratko prekinuta emisija

Emisija je na trenutak izmakla kontroli i morala je biti prekinuta zbog žučne rasprave Nezira Pivića i Miodraga Linte, na trvrdnju Pivića da je Srbija agresor u proteklom ratu.

“Brutalna je laž da je Srbija agresor. Govorite laž i neistinu”, rekao je Linta.

“Da, Srbija je agresor. Zbog takvih kao vi nitko još nije procesuiran za masakr u Ferhadiji”, kazao je Pivić.

“Tko će odgovarati za zločine nad Srbima u Sarajevu, vi štitite ratne zločine”, odgovorio je Linta.

Nakon toga zbog žestoke svađe i vike u studiju voditeljica N1 Marina Fracutan je prekinula emisiju zatraživši reklame.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.