Foto: CROPIX

GRMOJA I HABIJAN SE ‘POČUPALI’ PRED SVIMA NA TV-u! Padale su uvrede, častili se uoči sjednice: ‘Ovo što radi je pomalo bijedno, sitni cinker’

Autor: L.B.

Vezano za sutrašnju sjednicu Antikorupcijskog vijeća na kojoj bi se trebalo govoriti o nezakonitostima u INA-i na RTL-u su na tu temu govorili Damir Habijan iz HDZ-a i Mostov Nikola Grmoja.

Padale su tu i uvrede, pa je Grmoja Habijana nazvao cinkerom, a ovaj njega sektašem.

Osim toga, Grmoja je komentirao i zašto bi sutra trebao svjedočiti Dragan Kovačević.

‘Nije Dragan Kovačević jedini pozvan, pozvan je i premijer’

“Imali smo niz predstavki vezanih uz Inu i odlučili smo krenuti u seriju saslušanja. Jedan od prijedloga je bio da se ispita slučaj da se ide u gašenje sisačke rafinerije i da se hrvatska nafta preusmjeri prema Mađarskoj. Nije Dragan Kovačević jedini pozvan, pozvan je premijer, Tomislav Ćorić, Tena Mišetić, svi koji su bili na navodnom sastanku. Mogli su sutra doći i iznijeti svoju verziju priče. Ovo što HDZ govori da se radi o uskočkom optuženiku, to im je bio olakšavajući faktor. Ako imaju argumente, mogli su doći, ali očito argumenti i činjenice nisu na njihovoj strani”, rekao je Grmoja.

Habijan je istaknuo kako se ne govori o tome tko bi trebao biti saslušan, nego o tome da odluka koju je donijelo Nacionalno vijeće nije utemeljena te da nema uporište u odluci o osnivanju Nacionalnog vijeća.

“U zadaćama koje su jasno navedene u Članku 2. takve ovlasti nema. Poslovnik propisuje javno saslušanje koje je 2018. ušlo u Poslovnik na prijedlog HDZ-a, ali ono je predviđeno za matična radna tijela. Ja sam pravnik i legalist. Kao saborski zastupnik dao sam prisegu u saboru da ću poštivati Ustav i zakone. Poslovnik o radu sabora je organski Zakon. Kao potpredsjednik Vijeća smatrao sam da, ako se s nečim ne slažem, moram poduzeti određeni korak.

‘Grmoja želi biti istražitelj, tužitelj i sudac’

Kada smo kod gospodina Kovačevića, ono što je interesantno je da kolega Grmoja želi saslušati Kovačevića, a sjetimo se što je o njemu govorio prije dvije godine.




Objasnio je i zašto je protiv tog saslušanja:

“Iz razloga jer imamo određene kaznene postupke koji su u tijeku. Vodeći paralelni sustav možete inkriminirati cjelokupni postupak. Uostalom, gospodin Kovačević koji je okrivljen i osumnjičen u kaznenom postupku u pogledu Janafa sada će govoriti o upravljanju u Ini. Mi ćemo na Nacionalnom vijeću saslušavati nekoga tko je stranka u drugom kaznenom postupku. Govorim o postupcima koji se vode i o tome da Grmoja želi biti istodobno i istražitelj, tužitelj i sudac”, kazao je HDZ-ovac.

Potom je Grmoja rekao kako je ono što Habijan radi “pomalo bijedno”.




‘Habijan kao sitni cinker’

“Antikorupcijsko vijeće treba predlagati nekakva unaprjeđenja, strategije kako bismo se uspješno borili protiv korupcije. Kako bismo to mogli napraviti ako ne organiziramo javna saslušanja, sjednice, ne vidimo gdje su problemi u korporativnom upravljanju u Ini, gdje se događaju rupe u sustavu. Ovo što radi kolega Habijan je pomalo bijedno. Mi smo s velikom većinom, s osam glasova na Antikorupcijskom vijeću koje čini 11 ljudi, donijeli odluku da se ide u javno saslušanje.

On kao neki sitni cinker ide nas cinkati odboru za Ustav da donose odluku da ne možemo saslušavati. U 30 odbora imaju većinu i problem je jedan gdje oporba ima većinu i gdje su donesene određene odluke. Mene obavezuje kao predsjednika zaključak Vijeća, ja ću ga ispuniti, tako da ne znam čemu ovakva panika jer sve što je HDZ napravio je napravio na korist vlastite štete. Danas imenuju Zekanovića u Antikorupcijsko vijeće kako bi opstruirali”, rekao je Grmoja.

Habijan kaže da je oko svega nastao bauk jer Grmoja želi kaos i incident.

“Ključno je, kaže da sam cinkaroš. Mogu reći da je Grmoja tipični predstavnik sekte. Ne poštuje pozitivne propise RH, samoodluku sabora. Ne poštuje hijerarhiju, institucije. Ako ima osnovne sumnje da je bilo tko počinio kazneno djelo, to ste dužni prijaviti institucijama. Grmoja je tipičan primjer sektaša”, kazao je Habijan.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.