Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Radman ljudski objasnio: Evo kako možete zaboraviti da su vam na račun kapnuli silni milijuni

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo vanjskih poslova je najavilo da će se ministar Gordan Grlić Radman obratiti medijima. Na početku obraćanja rekao je da je upravljačka prava prenio na odvjetničko društvo.

“Sve je to vidljivo u imovinskoj kartici. S upravljačkim dijelom poslovanja tvrtke, odlučivanja ili kakvog utjecaja nemam nikakve veze. Osim što sam suvlasnik i dioničar nakon smrti moga oca, koji je isto bio jedan od većinskih vlasnika, a slijedom ostavinske rasprave nakon toga.

Što se tiče poslovanja i upravljanja tvrtkom, sva pitanja možete uputiti upravi tvrtke”, rekao je.


Grlić Radman prvo nije unio podatke u imovinsku karticu, a sada traži pomoć kako je ispuniti

“Propust upisa godišnjih dividenti tehnički je propust moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao.

Ja sam danas otišao do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, obavio sam s njima razgovor, moj odvjetnik je pripremiio dopis koji sam potpisao kako bih pokazao spremnost da sve ono što se dogodilo što u imovinskoj kartici niej navedeno, što nije deklarirano i što je propust, da sam spreman i platiti kaznu zbog te moje tehničke pogreške ažuriranja imovinske kartice.

“Radi se o tri godine (2019., 2020., 2021.) i treba imati na umu da svi prihodi prolaze kroz porezne “škare” i da ne postoji zakonska prepreka za isplatu dividendi te će biti naknadno upisano. Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno i javno. Jednostavnom računicom se došlo do određenih podataka i tu se govori o bruto iznosima”, kazao je ministar i objasnio detaljnije:

“Specifičnost mog posla je takav da sam prepustio da se o tom dijelu brinu drugi. Priznajem da je to pogreška i priznajem, ali najveća je pogreška ne ispraviti pogrešku. Griješiti je ljudski. Važno je naglasiti da sam sve stekao na zakoniti način i da se znaju tokovi novci, kao i njegovo podrijetlo, ali i da su svi primitci podlegli poreznim obvezama. Prema tome, nitko tu nije oštećen, a možda sam ja oštećen što sam se našao u ovakvoj situaciji dok se moram pripremati za Opću skupštinu Ujedinjenih naroda već sutra.”
‘Premijeru sam sve objasnio’

Ministar je prije dva dana rekao da s Agroproteinkom nema ništa, da je to prošlost, ali s obzirom da na račun dobiva toliku dobit, sugerira drugačije. Također, na tri mjesta kod ispunjavanja imovinske kartice, stoji kako se ona mora ispunjavati.

“Ne sudjelujem u operativnom procesu, u radu skupštine, uprave i odlučivanju. Samo sam suvlasnik, što sam postao naslijeđem nakon smrti mog oca. U hodu sam rekao (Jeleni Bokun, op.a.) da nemam ništa s tvrtkom, ali pod time sam mislio na donošenje odluka u tvrtki, s čime nemam veze. Prepustio sam drugima da se bave tim detaljima oko dividende, ali ne bih ulazio dalje u tu priču. Postupit ću sukladno odluci Povjerenstva i to je to.”

Njegovi kolege iz stranke su gubili pozicije zbog imovinske kartice, a on je zaboravio navesti iznos koji je prosječnom Hrvatu nestvaran. Treba li ukinuti imovinske kartice?
“Time se ne bavim. Rekao sam da sam pogriješio i stojim iza toga. Premijeru sam sve objasnio, ali uvijek ističem da je premijer kao izbornik u nogometu. Ministri mu moraju pomoći da radi zahtjevni posao. Mi radimo u interesu hrvatskih građana. Sigurno ću platiti mandatsku kaznu.”

‘Sve je bilo javno’

Ustvrdio je i da Agroproteinka nije obiteljska firma te da bi trebala biti primjer drugima, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi.

“Sjećam se da dok Hrvatska nije bila u Europskoj uniji, tvrtka je bila uzor onima koji su bili članovi. Jer, nisu imali ISO standarde i neke druge, kao Agroproteinka”, istaknuo je ministar i još jednom odbio prihvatiti tezu da je nešto prikrivao:

“Sve je bilo javno. Recite mi je li taj novac ukraden ili prikriven. Činjenica da govorite o brojkama i iznosima znači da je sve transparentno. Dobit tvrtke je javan, jednostavnom se računicom dođe do brojki.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.