Foto: Vlado Kos / CROPIX/Kolaž/Dnevno.hr

Građani u Osijeku zbog požara dobili upozorenje na njemačkom jeziku: ‘Tko će me to Gasen?’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Usporeno je širenje velikog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike ‘Drava International’, a veća katastrofa spriječena je zbog premještanja zapaljivih tvari i tekućina iz prostora pogona, rekao je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Podsjetimo, požar je planuo noćas malo iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke koja se nalazi na izlazu iz Osijeka prema Brijestu.

Uzrok požara zasad je nepoznat.

Veliki požar u Osijeku: ‘Sve se topi, situacija je opasna, nadljudskim naporima vatrogasaca spriječena katastrofa’

SRUK nekim građanima poslao poruku  upozorenja na njemačkom

Zbog dima koji se širi je sustav uznemiravanja Civilne zaštite – SRUK stanovnicima Osijeka jutros poslao SMS upozorenja da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno.

“Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu”, piše u poruci SRUK-a koja je stigla građanima.
Ovo nije prvi požar u osječkoj tvornici: Tijekom godina zabilježen niz opasnih incidenata

No neki građani javljaju da im je stigla poruka SRUK-a – ali na njemačkom jeziku.
“Wir bitten die Burger, die Fenster zu schliessen und nicht nach draussen zu gehen, es sei denn, dies ist aufgrund der moglichen schadlichen Auswirkungen von Gasen aufgrund des Plastikbrands in Brijesto erforderlich”, pisalo je u upozorenju, što u prijevodi na hrvatski jezik znači:

“Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova od požara plastike u Brijestu.”

“Sustav nacionalnog upozorenja radi! Jedino sam dobio, na moj hrvatski mobilni broj, engleski nuklearni ‘presidental alert‘ na njemačkom jeziku. I sad ne znam trebam li stavljati u google prevoditelj ili pojesti taj Burger od Fenstera iz obitelji Adams i tko će me to Gasen”, napisao je na Facebooku Petar Barišić.

Sustav još u testnoj fazi

Podsjetimo, prije stavljanja u produkciju, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je 3. lipnja testiran u stvarnim uvjetima, a svim korisnicima mobitela koji su se u tim trenutku nalazili na području RH poslane su testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Tada je 80 % mobilnih uređaja zaprimilo testnu poruku, a iz Civilne zaštite su rekli da će se u narednom razdoblju provesti analiza i ukloniti uočeni nedostaci.

Zašto su neki građani sada dobili poruku upozorenja samo na njemačkom jeziku? Neslužbeno, sustav je u testnoj fazi, a upozorenje koje su građani dobili emitira se odvojeno od SMS-a.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.