fbpx
Foto: Ranko Suvar / CROPIX/Ilustracija

GRAĐANI SU VEĆ OČAJNI! Zašto su isti proizvodi u Sloveniji jeftiniji nego u Hrvatskoj? Nekoliko je razloga

Autor: Dnevno.hr

Brojni su građani Hrvatske nakon uvođenja eura 1. siječnja na svojim džepovima osjetili značajna poskupljenja u trgovinama, a neki su rješenje našli kod susjeda – u Sloveniji.

Danima već kruže letci na kojima se jasno vidi da je za iste proizvode u istoj količini u Hrvatskoj cijena u odnosu na isti trgovački lanac u Sloveniji gotovo dvostruko veća.

Primjerice, kavu od 450 grama u istom trgovačkom lancu u Hrvatskoj platit ćemo 2 eura i 30 centi više. Skuplje ćemo proći i sa sirom, gdje je razlika euro i 72 centa. Kod susjeda su jeftinija i jaja za 90 centi, ajvar za 86, ali i tjestenina za 56 centi.


“To ovisi o lancima nabave, ovisi o uvoznicima, distributerima, koji rade svoje kalkulacije, mislim da se tu ne radi o problemu s trgovcima”, govori Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK za RTL Danas.

Odakle razlika u cijenama?

Na razlike u cijeni utječe mnogo faktora, a jeftinija košarica u Sloveniji prvenstveno je zbog nižeg PDV-a.

“Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj”, objašnjava Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Uz veći standard od hrvatskog prosjeka, za veliki broj namirnica u trgovinama moraju izdvojiti od 30, a kod nekih proizvoda do čak 40 posto manje novca nego mi.

Slabašno gospodarstvo nosi teret

“Zato što kod nas slabašno gospodarstvo mora na leđima nositi veliki teret neefikasnog javnog sektora i države, koja je preskupa za gospodarstvo koje je na ovom stupnju razvoja, i sve se to mora ugraditi u cijene i u niži standard građana”, kaže Slobodan Školnik, stručnjak za cijene u maloprodaji.

Nadalje, zanemarili smo prerađivačku industriju i ovisni smo o uvozu, što dodatno poskupljuje cijenu hrane kao i visoki logistički troškovi.
“To znači da je lakše opskrbiti slovensko tržište od hrvatskog tržišta. Bitne su razlike u cijenama između recimo Osijeka i Dubrovnika – cijene se mogu kretati 1 naprama 3 zbog logističkih troškova”, dodaje Novotny.

Problem bi mogao biti što, barem za sada, nitko od trgovaca ne najavljuje niže cijene već, upravo suprotno, novi val poskupljenja.

Reagirala Porezna uprava

U nedjelju se priopćenjem oglasila Porezna uprava koja je reagirala na tvrdnje ekonomista Novotnya.
“Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti povodom netočnih tvrdnji gospodina dr.sc. Damira Novotnya izrečenih u emisiji RTL Danas od 7. siječnja 2023. u kojoj kaže kako “Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj”, skrećemo pažnju kako je u Republici Hrvatskoj na prilično širok spektar osnovnih prehrambenih proizvoda stopa PDV-a snižena na 5% dok je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na te proizvode gotovo dvostruko viša i iznosi 9,5%.

U Republici Hrvatskoj PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5% na isporuke sljedećih dobara:

– sve vrste kruha,
– sve vrste mlijeka (kravlje, ovčje, kozje) koje se stavlja u promet pod istim nazivom u tekućem stanju, svježe, pasterizirano, homogenizirano, kondenzirano (osim kiselog mlijeka, jogurta, kefira, čokoladnog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda), nadomjestke za majčino mlijeko,
– dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu,
–  jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla, maslac i margarin,
–  isporuku živih životinja: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva,
–  isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva,
–  isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, mesnih klaoničkih proizvoda ili krvi,
– isporuku žive ribe,
– isporuku svježe ili rashlađene ribe, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka,
–  isporuku svježih ili rashlađenih rakova
– isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, uključujući mahunasto suho povrće,
– isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova,
– isporuku svježih jaja peradi, u ljusci,
– proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

Unatoč tome, iako je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na primjerice jaja gotovo dvostruko viša nego u Republici Hrvatskoj, u prilogu je istaknuto kako je cijena jaja u Hrvatskoj viša nego u Sloveniji. Naime, na cijene proizvoda u maloprodaji utječe niz čimbenika, a porez je samo jedan od njih”, navodi Porezna uprava.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.