GRAĐANI POZOR! WHO IMA UPOZORENJE: Pandemija eksponencijalno raste! Dosegnuli smo kritičnu točku!

Autor: N.K

Tehnička direktorica WHO-a za borbu protiv COVID-a, Maria van Kerkhove, izjavila je da je “pandemija dosegla kritičnu točku, te da raste eksponencijalno”. Upozorava kako je broj zaraženih u svijetu prošli tjedan narastao za devet posto, a broj umrlih za pet posto. Prognoze su da će trebati dugo vremena da se pandemija privede kraju.

Svijet ulazi u već drugu godinu borbe protiv pandemije koronavirusa, a s obzirom na nestašicu cjepiva priči se ne nazire kraj.

“To nije situacija u kojoj želimo biti 16 mjeseci nakon izbijanja pandemije, posebice kada se ima u vidu da raspolažemo učinkovitim mjerama kontrole”, izjavila je Maria van Kerkhove.

Jedinice intenzivne njege preplavljene pacijentima

 Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da svi priželjkuju otvaranje društava i ekonomija, ali da će trebati još dosta vremena da savladamo pandemiju.

“Mi bismo također željeli da se društva i gospodarstva otvore, da oživi trgovina i da se ponovo putuje. Ali upravo sada, jedinice intenzivne njege u brojnim su zemljama preplavljene pacijentima i ljudi umiru. A sve je to moguće izbjeći”, rekao je Tedros.

Trebat će još dugo vremena do kraja pandemije

Naglasio je kako imamo puno razloga za optimizam, ali da smo još uvijek daleko od kraja.

“Trebat će još dugo vremena da se pandemija privede kraju, no imamo razloge za optimizam”, dodao je i podsjetio da pad zaraženih i umrlih u prva dva mjeseca ove godine pokazuje da možemo zaustaviti koronavirus i njegove varijante.




Odgovornost za širenje zaraze WHO vidi u nedosljednoj primjeni javnozdravstvenih mjera

Nepoštuju se epidemiološke mjere

“U svijetu je zavladala “zbrka, uljuljkanost i nedosljednost u primjeni javnozdravstvenih mjera” i tu leže glavni razlozi ponovnog značajnog širenja zaraze.

Potom je rekao kako se u nekim zemljama zaraza nesmiljeno širi,  a da pritom restorani, noćni klubovi i tržnice uredno rade.




Nepoštivanje epidemioloških mjera smatraju jednim od glavnih uzroka ovog rasta.

Najveći broj novozaraženih, istaknuo je, bilježe zemlje Azije i Bliskog istoka. Ponovo je naglasio da su cjepiva “ključno i moćno” oruđe u borbi protiv COVID-a. Do sada je u svijetu primjenjeno 780 milijuna doza cjepiva.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.