GRAĐANI BRITANIJE PRESTRAŠENI: Prekidaju se putničke i trgovačke veze s tom zemljom! Novi soj virusa posijao strah!

Autor: Valneo Kosic

Novi soj koronavirusa hara Velikom Britanijom zbog čega su s tom zemljom prekinute putniče i trgovačke veze od strane sve većeg broja zemalja.

Trenutno je čak 40 zemalja zatvorilo granice i za robu, i za putnice iz Ujedinjenog Kraljevstva, prilikom čega su prvo ukinuti avionski letovi iz te zemlje.

Najbolnije odsjecanje veza bilo je on os Francuskom. Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona nastoji s Francuskom pronaći način da se otvore granice i da se ponovni otvori jedna od najvažnijih europskih trgovačkih ruta. Sve to događa se samo devet dana prije definitivnog razlaza Britanije i EU-a, javlja u utorak Reuters.

Francuska je zatvorila granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom na 48 sati zbog čega putovati ne mogu niti kamioni niti trajekti. Fotografije iz svjetskih medija svjedoče ogromnim kolonama kamiona. Stotine vozača stoji na mjestu bez ikakvih saznanja o tome kada će moći ponovno krenuti na put.. Dogovor o ponovnoj uspostavi teretnog prometa očekuje se u srijedu, javlja BBC.

U međuvremenu, ulice gradova su potpuno prazne. Čini se da su vijesti o novom soju virusa doista uplašile stanovništvo. Pogled na ulice Londona jasno govori tome u prilog. Svi su zatvoreni, a vlada i strah od nestanka zaliha u trgovinama. Neki lanci supermarketa već upozoravaju kako bi uskoro mogli ostati bez robe ukoliko se brzo ne uspostavi promet roba.

Zatvorene su sve trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine. Isto tako, zabranjeno je putovanje izvan zona za koje je proglašen najvišstupanj uzbune, bilo u druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva, bilo u inozemstvo. Barovi, restorani i muzeji zatvoreni su već tjedan dana.

Izvan domova mogu izlaziti samo oni koji svoj posao ne mogu obavljati kod kuće. Preporučuje se i izbjegavanje javnog prijevoza.




Građani ne smiju napuštati svoje domove osim ako idu na posao koji ne mogu obavljati od kuće. Vlada im poručuje da putuju jedino ako nužno moraju, da smanje broj kretanja na minimum te da idu pješice ili biciklom gdje god je to moguće.

Vlada je već obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i “do 70 posto”. Stoga je WHO pozvala svoje europske članice da pojačaju kontrolu, što je dosta njih već i učinilo. Prema tome, odlukom Vlade zabranjeni su letovi između Hrvatske i Velike Britanije. Ipak ova mjera je tek privremena i trajat će za početak 48 sati, dok se ne potvrde sve relevantne informacije o novom soju virua.

 




Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.