fbpx

GRAĐANI BIJESNI! Zašto HRT ne prenosi utakmice vatrenih? Evo što se dogodilo našoj javnoj televiziji!

Autor: Dnevno

Mnogi građani bjesni su i ogorčeni  zbog toga što Hrvatska radio televizija ne prenosi utakmice vatrenih. Svi se pitaju kako je moguće da HRT naplati više milijardi kuna pretplate, a ne prenosi utakmice naše reprezentacije?


 

 

 

Hrvatska radio televizija tako ne prenosi utakmice Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, utakmice kvalifikacija za EP 2020. i utakmice Lige nacija.

Ova priča bila je aktualna prije dvije godine kada je HRT izgubio prava prijenosa, a to je obznanjeno i u prioćenju u kojem HRT objašnjava kako su izgubili prava. Naime,  Europska unija nogometnih udruga (eng. Union of European Football Associations – UEFA) objavila je natječaj za prodaju prava prijenosa utakmica Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo te novoutemeljene Lige država.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) sudjelovala je na natječaju s 20 % većim iznosom od iznosa ponuđenoga za prošlo Europsko nogometno prvenstvo, no UEFA je odabrala drugoga ponuđača, koji u vlasništvu ima mrežu kabelskih televizija te mu prodala prava prijenosa za sve države bivše Jugoslavije.
Hrvatska radiotelevizija nije jedini javni medijski servis koji nije izborio pravo prijenosa za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Razlog tomu je sve veća komercijalizacija sporta te posljednjih godina sve prisutniji trend da kabelske televizije izdvajaju sve više iznose za televizijska prava, posebno nogometna, s čime se javni medijski servisi i članice Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) sve teže nose.”

Ugovor je potpisan s televizijskom kućom Sport Klub koju se može pratiti samo u sklopu određenih kabelskih i satelitskih operatera, ali uz nadoplatu.

Priopćenje s Prisavlja potvrdilo je strahove prosječnog navijača hrvatske nogometne reprezentacije zabrinutog kako i putem čega pratiti prijenose izabrane vrste.
Ipak, ostaje pitanje zašto HRT nije mogao otkupiti barem neke od utakmica kao što je i ova večerašnja s Mađarskom? HRT se na to pitanje nije osvrnuo, ali treba priznati kako je zdravorazumski da se televizija koja je kupila ekskluzivna prava i uložila mnogo novca kako bi bila jedina koja može prenositi utakmice reprezentacije, nebi odrekla eksluziviteta i izgubila novac. A koja je onda svrha pobjede ne UEFINOM natječaju?

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.