fbpx
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

GOTOVO JE! SUSTAV JE KOLABIRAO! Vili Beroš u nikad većim problemima: Sad će se vidjeti što zna

Autor: Iva Međugorac

S nedavno održanih parlamentanih izbora Vili Beroš izašao je kao najpopularniji hrvatski političar. Taj mu je status osigurao najveći broj preferencijalno osvojenih glasova u desetoj izbornoj jedinici.

No, čini se kako pred Beroša tek sada nakon što su izborni procesi okončani dolaze stvarni problemi s kojima se godinama suočava hrvatsko zdravstvo, na čijem je čelu unazad nekoliko mjeseci.

Iako se Hrvatska relativno uspješno bori s pandemijom korona virusa i to pod Beroševom palicom, on sam morati će pokazati spretnost i kroz drugu problematiku.

Naime, od ponedjeljka veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova i potrošnog materijala hrvatskim bolnicama zbog duga koji u ovom času iznosi basnoslovnih 4,2 milijarde kuna. Od tog iznosa čak 3,6 milijardi kuna dospjelo je za naplatu, ali kako nije bilo reakcija na prošlomjesečno upozorenje o neodrživosti takvog stanja Udruga veledrogerija pri HUP-a odlučila je poslati obavijest bolnicama da od ponedjeljka nema dostave lijekova i ostalog potrošnog materijala dok se problem barem djelomice ne riješi.

“Prvi put u 98 godina poslovanja Medike prisiljeni smo na obustavu isporuka jer smo dovedeni pred zid. Na sve naše dopise ministrima i premijeru nismo dobili nikakav odgovor a naša su skladišta prazna”, rekao  je direktor Medike, Jasminko Herceg u razgovoru za Jutarnji. Tu nije kraj problemima u zdravstvu štoviše čini se kako je to samo jedan njihov krak, a da je tome tako vidljivo je i iz poruka koje su poslane nakon sastanka izaslanstva Hrvatske liječničke komore s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Na tom se sastanku progovorilo o problemima s kojima se susreće liječnička struka, a predsjednik Komore Krešimir Luetić naglasak je ponajprije stavio na problematiku vezanu uz reprezentativnog Hrvatskog liječničkog sindikata za kolektivno pregovaranje, kao i nemogućnost izravnog pregovaranja o svojim radnim pravima i obvezama, a što je posljedica postojećeg zakonskog okvira. Kao glavne boljke hrvatskih liječnika naveli su prekovremene sate, odnosno platni sustav koji je reguliran samo kroz dežurstva, a kao jedno od mogućih rješenje tog problema vide u povećanju osnovne liječničke plaće.

Drugi problem s kojim se susreće hrvatski zdravstveni sustav, rekli su predstavnici HLK, je iseljavanje mladih, odnosno umirovljenje liječnika, što izravno utječe na pružanje zdravstvene zaštite građanima. Zbog toga se, upozorili su, postavlja pitanje kadrovske održivosti sustava, s posebnim naglaskom na obiteljske liječnike kojih ima sve manje. Prema podacima HLK, danas u Hrvatskoj ima oko 2200 obiteljskih liječnika, a gotovo 600 njih će u nekoliko idućih godina otići u mirovinu. Sve su to problemi sa kojima će se sučeliti novi/stari ministar zdravstva pokazujući što doista zna i umije.

Javni dug narastao na 74,3 posto BDP-a, analitičari poručuju da je daljnji rast duga neizbježan
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.