Foto: Guliver Image /Kremlin Pool

GOTOVO JE, PUTIN JE DOBIO SVOJ VELIKI RAT! U Ukrajini priča nije gotova, ali u Rusiji je: Godinama se borio protiv ‘najgoreg neprijatelja’ i danas je zaustavljen

Autor: Dnevno.hr

Godinama se zna da je Vladimir Putin velik protivnik LGBT zajednice, a sada je, čini se, dovršio i taj rat.

Državna Duma Rusije danas je usvojila u drugom čitanju zakon o zabrani LGBT propagande, kao i propagiranja pedofilije i promjene spola u Rusiji.

Naime, ovaj je zakon svojevrsna “nadogradnja” postojećeg koji je na snazi od 2013. godine, ali se odnosio samo na maloljetnike, a novi se odnosi na sve uzraste.

Dakle, ovim dokumentom predviđa se zabranu propagande netradicionalnih seksualnih odnosa i pedofilije u medijima, na internetu, u reklamama, književnosti i kinima. Zakon također zabranjuje pozivanje tinejdžera na promjenu spola na internetu, medijima, knjigama, audiovizualnim uslugama, filmovima i reklamama.

Osim toga, zabranjeno je izdavanje potvrde o iznajmljivanju filma ako sadrži materijal koji promovira netradicionalne seksualne odnose i sklonosti.

Državna Duma je podržala zakon prema kojem će organizacija, koju ovlasti vlada, biti odgovorna za praćenje relevantnih nezakonitih informacija. Rusko medijsko regulatorno tijelo (Roskomnadzor) će, navodi se u dokumentu, utvrditi proceduru za praćenje interneta i blokiranje stranica koji krše zakon o propagandi.

Aktivisti za ljudska prava strahuju da će zakon inkriminirati svako javno spominjanje LGBT osoba, dok aktivisti koji rade s LGBT grupama smatraju da će novi zakon onemogućiti rad organizacijama, povećati ne samo represiju, već i stupanj svakodnevne mržnje prema LGBT osobama, te da će negativno utjecati na psihu LGBT tinejdžera. Više puta su izjavljivali da bi zakon narušio prava društva u cjelini.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.