Foto: Vlado Kos / CROPIX

‘Gotovo je, cijela Europa će biti gladna. Mi toga nismo svjesni’

Autor: Dnevno.hr

Nakon požara tvornice Drama International u Osijeku, svoje komentare na moguće posljedice dao je Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Nažalost, moram vas razočarati, veliki požar tvornice Drava International nije iza nas, jer tek sada dolaze problemi, na samom mjestu lokacije tlo je potpuno onečišćeno i zagađeno”, rekao je Kisić za HRT.


Sreća u nesreći

“Da, dogodila se ekološka katastrofa, ali sreća je da u tom trenutku nije bilo kišno razdoblje. Druga prednost je što je tada puhao jugozapadni vjetar pa su se čestice raznijele po okolišu, ističe. Da je vjetar puhao prema Osijeku, posljedice bi bile puno veće”, rekao je.

Naglasio je i da će sanacija biti vrlo skupa kako bi se sve vratilo u prvotno stanje.

“Sama Osječko-baranjska županija to neće moći sanirati bez pomoći države i Europskih fondova, radit će se o desecima milijuna eura potrebnim za sanaciju te lokacije”, ističe.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Rekao je da je EU promijenila strategiju koja pokušava primarno zaštititi okoliš.

“Cijela ta strategija ‘Europski zeleni plan’ je fantastična, ja bih EU-u dao Nobelovu nagradu za to”, rekao je i dodao što zamjera Uniji:

“U isto vrijeme, EU dozvoljava uvoz iz trećih zemalja koji nemaju ove ‘zelene politike’ i jasno je da su njihovi proizvodi na europskom tržištu jeftiniji. Ne može se dozvoliti da se uvozi pšenica iz tih nekih drugih država”, govori.

Upozorenje stručnjaka

Foto: Vlado Kos / CROPIX

“Cijena hrane, uslijed klimatskih promjena, ali i političkih razloga, će biti sve veća i veća. Cijena jeftine hrane je iza nas, hrana je postala jedan način oružja. U budućnosti će biti samo skuplja i skuplja, rekao je i dodao da je riječ i o konvencionalnoj, ali i ekološkoj hrani jer će je biti sve teže proizvoditi”.
Što će se dogoditi u slučaju da se zatvori Sueski kanal, pitali su dekana.

Hoćemo li početi skuplje plaćati plin: Ovako nešto nismo vidjeli od početka rata u Ukrajini

“Gotovo je, cijela Europa u tom trenutku će biti gladna. Mi toga nismo svjesni, i već s pojavom COVID-a ti dugi lanci opskrbe su se počeli pomalo gasiti, počeli su se orijentirati na svoju proizvodnju, a to slijedi i u budućnosti”, zaključio je.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.