Foto: Wotchit/ Chris Kleponis

GOTOVO JE! AMERIKA REKLA SVOJE O BiH! Pokazali tko je sila: Nema više cike i galame, posjest će i Dodika za stol!

Autor: N.K

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a i specijalni izaslanik predsjednika Joea Bidena, Gabriel Escobar, u službenom je posjetu Bosni i Hercegovini gdje se susreo i s članom Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem.

Komšić kaže kako je zaključak da rata u Bosni i Hercegovini neće biti i da je Daytonski sporazum osnova američke politike.

Komšić je novinarima nakon susreta s Escobarom naveo da je on kazao i to da Srbija nije zainteresirana ni za kakvu vrstu konflikta i sukoba u i oko Bosne i Hercegovine, a perspektiva cijele regije je u integracijama svih šest zemalja Zapadnog Balkana i sve inicijative u tom smjeru su prihvatljive, uključujući inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Nikakvih promjena granica neće biti

Naglasio je da je ocjena Escobara da je sve ono što se događa u Bosni i Hercegovini umjetno izazvana kriza, da za nju ne postoji realna osnova, da će SAD pratiti situaciju, kao i da ništa što se tiče promjena bilo kakvih granica, definiranih Daytonskim mirovnim sporazumom, neće biti prihvatljivo SAD-u, prenosi Fena.

Escobar se nakon toga sastao s drugim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem.

Džaferović je nakon sastanka rekao da je SAD najvažniji strateški partner Bosne i Hercegovine i jamac razvoja zemlje u kojoj ne smije biti nikakvih sigurnosnih izazova”, javlja Al Jazeera.

“SAD je jamac sigurnosti i to je za mene najvažnija i ključna poruka”, kazao je te dodao da nitko nema pravo unilateralno rušiti dostignute reforme.
Džaferović je istaknuo da države Zapadnog Balkana moraju ekonomski surađivati u okviru Berlinskog procesa pod okriljem Europske unije  te da se “moraju raščistiti neke stvari oko ‘Otvorenog Balkana’”.

“Ja sam rekao da je blokada neprihvatljiva, institucije se moraju deblokirati. Nema nikakvog umanjenja dostignutog nivoa reformi. Trebamo ispunjavati 14 prioriteta u okviru toga i pitanje Izbornog zakona. Kazao sam i da je važno sagledati odnos Bosne i Hercegovine i susjeda u kontekstu rješavanja otvorenih pitanja. Posebno ugovora o granici. Onako kako su granice bile na dan međunarodnog priznanja”, rekao je.

Planirana posjeta Banjoj Luci

Susret dolazi drugog dana prve Escobarove posjete Bosne i Hercegovine, a američki diplomat susrest će se i s trećim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.
Escobar u ponedjeljak u planu ima i susrete s rukovodstvima državnog i federalnog parlamenta. U toku dana najavljen je i posjet specijalnog izaslanika SAD-a Banjoj Luci, gdje su, također, najavljeni brojnim sastanci..

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.