fbpx
Foto: Screenshot YouTube/ Pixsell

GOTOVININ ODVJETNIK MATIRAO SRPSKE OPTUŽBE: ‘Gospođo, gdje su vam ‘nepobitni dokazi?’ Podsjetio i na Vučićevo davno priznanje

Autor: Lucija Brailo

Vezano za optužbe iz Srbije da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo srpsku izbjegličku kolonu 1995. te njihove tvrdnje da za to postoje “nepobitni dokazi”, što je u petak iznijela Nataša Kandić, po tom se pitanju oglasio odvjetnik Luka Mišetić, koji je branio u Haagu generala Antu Gotovinu.

Naime, Nataša Kandić je bivša izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda do 2012. koji je osnovala 1992. godine. To je nevladina organizacije koja istražuje ubojstva, mučenja, logore i nestanke ljudi tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije. Zbog prikupljanja i objavljivanja materijala o ratnim zločinima, Nataša Kandić postala je nepopularna među pripadnicima i simpatizerima režima tadašnjih vlastodržaca, a sličan status ima i kod aktualnih vlasti u Beogradu.

“Zabrinjavajuće je da predsjednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika HV-a od kaznene odgovornosti nacionalni prioritet, i kada ima nepobitnih dokaza da je HV bombardirala izbjegličku kolonu, u dva navrata, 7. i 8. kolovoza 1995, i usmrtila najmanje šestero djece”, objavila je Kandić na Twitteru.


‘Gdje su dokazi?’

Luka Mišetić nije dugo čekao na reakciju, pa je na svom Twitter profilu u petak objavio poruku u kojoj pita i proziva Natašu Kandić ‘Gdje su dokazi za takve tvrdnje?’

“Tvrdi Nataša Kandić da postoje “nepobitni dokazi” da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo izbjegličku kolonu. Gdje su ti dokazi? Žarko Puhovski je u Haagu svjedočio da je HHO utvrdio da je srpsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo tu izbjegličku kolonu”, napisao je i podijelio dio izvješća u kojem jasno stoji kako se iz raznih svjedočanstava može potvrditi kako je zapravo bila riječ o srpskom avionu.

Srbi priznali izvođenje ‘false flag’ operacija

Zatim je objavio dodatak u kojem je napisao:
“Prije nego što se zapitate, ‘zašto bi Srbi bombardirali vlastite izbjeglice?’: Aleksandar Vučić je priznao da su srpski dužnosnici 1990-ih ubijali Srbe na Kosovu u operacijama “false flag” (lažne zastave).

Vučić: Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili

Naime, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prije devet godina da je “gotovo siguran” što se dogodilo u kafiću Panda u Peći 14. prosinca 1998. godine, kada su ubijena šestorica srpskih mladića, ali je i dodao da nema dokaza da bilo koga optuži za taj zločin.

“Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’ ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Stradali su srednjoškolci Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović i student Ivan Radović, a Vučić je još prije devet godina izjavio “da postoje informacije koje navode na zaključak da istraga ubojstva srpskih mladića u Peći 1998. godine nije obavljena profesionalno. Pojedini beogradski mediji pisali su u to vrijeme da je Državna bezbednost Srbije odgovorna za zločin u Peći.

‘Gospođo Kandić, objavite svoje ‘nepobitne dokaze”

Luka Mišetić je na kraju pozvao Natašu Kandić da predoči te svoje “nepobitne dokaze”:

“Haško tužiteljstvo je istraživalo ovaj incident 15 godina, gospođo Kandić, i s punom odgovornošću mogu reći da NIKAD nisu uspjeli dostaviti niti jedan dokaz da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo odgovorno. Stoga vas molim da objavite svoje “nepobitne dokaze”,@natasakandic. Hvala”, napisao je na Twitteru.

Pupovčeva ‘glupa’ izjava

Na kraju, Mišetić se nije libio prokomentirati niti izjave Milorada Pupovca, koji je rekao kako “u ovom slučaju jeste nedvojbeno riječ o ratnom zločinu počinjenom nad civilnim stanovništvom od hrvatske avijacije.”

“Nedvojbeno? Morate biti glup ili manipulator da biste rekli nešto ovako glupo”, jasan je bio Mišetić.

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.