Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

GORE OD RATA ‘Hrvatska bi mogla izgubiti tlo pod nogama’

Autor: DR

“Gore od rata” – pod tim naslovom austrijski dnevni list Die Presse piše o posljedicama korona-krize u Hrvatskoj, zemlji “ovisnoj o turizmu”.

No, dodali su i da bi dugoročno gledajući ipak mogli profitirati, piše Deutsche Welle prenoseći analize stranih medija o Hrvatskoj.

Nijedna druga zemlja Europske unije nije tako ovisna o turizmu kao Hrvatska. Četvrtina BDP-a se ostvaruje u tom sektoru”, naglašavaju.

Na primjeru Varteksa pak vide i naznake svjetlije budućnosti. Ističu da je aktualni trend “povratak mode iz Azije u Europu”, odnosno reorganizacija dostavnih lanaca kako bi ubuduće bili kraći i kako bi se brže moglo reagirati na slične krize.

“Dugoročno bi od toga mogao profitirati cijeli Balkan, pogotovo zemlje poput Albanije i Rumunjske. Niske plaće i raspoloživa radna snaga, to je ono što tu regiju čini tako zanimljivom zapadnoeuropskim tržištima za  tzv. Nearshoring, povratak proizvodnje iz Azije u Europu.”

NOVA MIGRANTSKA KRIZA? Slovenija rasporedila tisuću policajaca na granici s Hrvatskom!




No, Die Presse nije optimističan oko hrvatskog oporavka.

“Hrvatska će najranije 2022. ili 2023. moći kompenzirati pad. Istovremeno bi državni dug 2020. mogao porasti sa 75,7 na 90 posto BDP-a. Umjesto da se približi standardima EU-a, druga najsiromašnija članica EU-a mogla bi dodatno izgubiti tlo pod nogama.

FORBES ODLUČIO: Tri hrvatske destinacije u top 20 najsigurnijih odredišta za post korona odmor




Autor:DR
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.