Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Glavaš psovao i ispred zgrade suda: ‘Više dana zatvora neću vidjeti’

Autor: Dnevno.hr

Branimiru Glavašu i ostalim suoptuženicima danas se izrekla nova presuda prema kojoj su proglašeni krivima. Glavaš je osuđen na sedam godina, Gordana Getoš Magdić na četiri godine, a Dino Kontić i Zdravko Dragić na tri godine zatvora.

Nepravomoćnu presudu bivšem političaru koji je najprije bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku, te njegovim suoptuženicima objavio je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić na Županijskom sudu u Zagrebu.


Presuda se naravno nije dojmila Glavaša koji je suca “poslao u onu stvar”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Više dana zatvora neću vidjeti’

Kaos se nastavio i ispred zgrade Suda.

“Kad je počinjao taj proces, od zagrebačkih odvjetnika koji poznaju suca su mi rekli da je to jedna **** koja nema petlje, sluga režima. Intimno sam očekivao da ću imati pravedan proces, ispitano je 20 vrlo bitnih svjedoka, iščitano je 20-30 vrlo bitnih svjedoka koji u prvom postupku nisu provedeni, provedeno je niz materijalnih dokumentacija, a on sad prepisuje Horvatovićevu presudu”, komentirao je Glavaš pa se osvrnuo na ono što bi sad moglo uslijediti: “Ma ništa, nabijem ga na k***, njega i ovaj sud. Idemo mi dalje, ratovat ćemo mi, žalit ćemo se. Boli me džon ako odredi istražni sud.”

Novinarima je poručio kako više neće ići u zatvor.

“Više dana zatvora neću vidjeti, to je farsa za javnost, za međunarodnu zajednicu. To je politički montiran proces. Ovaj slugan (sudac, op.a.) će sutra postati predsjednik Županijskog suda ili prijeći na Visoki kazneni sud. Kad me Horvatović osudio, sedam dana nakon postao je predsjednik Visokog kaznenog suda”, izjavio je, a na pitanje hoće li ponovno u Bosnu i Hercegovinu, kratko je odgovorio: “Putovat ću kao slobodan građanin.”

Podsjećamo, Glavaš i suoptuženici su u siječnju ove godine ponovili kako nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima iz 1991. u predmetima “Selotejp” i “Garaža”, a optužnica je bila izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.


Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Za Dnevno je jučer Glavaš izjavio kako vjeruje da će sud presuditi u njegovu korist.
“Ja sam uvijek po prirodi optimističan i borbenog duha. Teško je sada prejudicirati, to je stvar Sudbenog vijeća i bit će što će biti”, rekao je bivši general.

Upitali smo ga i hoće li, ako ga se proglasi nevinim, tražiti odštetu zbog, kako on to voli nazvati, “lova na vještice” koji se godinama provodi te zatvorske kazne koju je izdržavao.

“Do pravomoćnosti presude ima još puno vremena. Ovo je tek prvo poluvrijeme. Ne treba trčati pred rudo, neka sudsko Vijeće radi bez pritiska”, rekao je Glavaš i dodao: “Još od 2005. godine ja govorim da je to lov na vještice u organizaciji HDZ-a, Sanadera i Šeksa”.

Dugogodišnja agonija

Uz Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić, kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u listopadu 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine. Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom na to da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalima, bio svjedok mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.
Glavaš komentirao pisanja da Šeksu prijeti smrću: ‘Sam sebi je ispalio metak u koljeno’

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog, nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnese kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje kaznenog djela. Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne, i to u zatvorima u BiH, kamo je otišao uoči izricanja prve presude. No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu, ali zbog proceduralne pogreške, te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovo započelo 2017. te je još jednom ispočetka krenulo u listopadu 2021.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.