Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Glavaš ide na čitanje nove presude: Otkrio što se sprema, bit će sudbonosno

Autor: I.G.

Ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalim suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima iz ljeta 1991. ulazi u završnu fazu, a ročište na kojem će se izreći nova presuda održat će se u sutra (petak) u 10 sati.

Predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić bit će taj koji će objaviti nepravomoćnu presudu. Podsjećamo da je optužena Gordana Getoš Magdić zatražila Kevrićevo izuzeće, smatrajući ga pristranim zbog odluke da ne pozove njezinog oca kao svjedoka.

Nakon što je zahtjev za izuzećem odbijen, Getoš Magdić je odlučila nadopuniti svoju obranu, što je potaknulo isti potez i kod Branimira Glavaša. Jutarnji list je naveo kako je Getoš Magdić dala iskaz koji pobija navode dvojice Glavaševih svjedoka.

Glavaš komentirao pisanja da Šeksu prijeti smrću: ‘Sam sebi je ispalio metak u koljeno’

Misteriozna smrt

Branimir Glavaš i suoptuženici su u siječnju ove godine ponovili kako nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima iz 1991. u predmetima “Selotejp” i “Garaža”. Optužnica je bila izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Kako nam govori Glavaš, vjeruje da će sud presuditi u njegovu korist.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

“Ja sam uvijek po prirodi optimističan i borbenog duha. Teško je sada prejudicirati, to je stvar Sudbenog vijeća i bit će što će biti”, rekao je.

Naime, tužiteljstvo je izmijenilo optužnicu nakon što je medicinski vještak utvrdio da je smrt ubijenog Čedomira Vučkovića mogla nastupiti i od metka Krunoslava Fehira, ali i od sumporne kiseline koju mu je netko nalio u želudac.

‘Prvo poluvrijeme’

Upitali smo Glavaša hoće li, ukoliko ga se proglasi nevinim, tražiti odštetu zbog, kako on to voli nazvati, “lova na vještice” koji se godinama provodi te zatvorske kazne koju je izdržavao.
“Do pravomoćnosti presude ima još puno vremena. Ovo je tek prvo poluvrijeme. Ne treba trčati pred rudo. Neka sudsko Vijeće radi bez pritiska”, rekao nam je Glavaš. i nadodao: “Još od 2005. godine ja govorim da je to lov na vještice u organizaciji HDZ-a, Sanadera i Šeksa”.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Uz Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić, kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Osebujni Glavaš nam otkriva: ‘Za rođendan imam samo jednu želju’

“Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da nisam prvi puta uspio dokazati da je to politički motiviran proces. Ja sam tijekom ponovljenog postupka bio fokusiran samo na to, a smatram da sam to i dokazao. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo sutra”, rekao nam je Glavaš.

Krunski svjedok

Podsjetimo, u listopadu 2021., Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. Fehir, koji je nekad bio krunski svjedok, više nije imao taj status na prethodnom ponovljenom suđenju. Glavaš smatra njegovo svjedočenje lažnim i podnio je prijavu, koju je potkrijepio medicinskim nalazom koji tvrdi da je smrt uzrokovana hicima Fehira, a ne ispijanjem kiseline.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude. No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.