Foto: Vlado Kos/CROPIX

Glavaš ‘centrifugirao’ suca kojeg ne može očima vidjeti: ‘Od početka ste igrali prljavo’

Autor: Doris Vučić

Branimir Glavaš odlučio se još jednom razračunati sa sucem Draženom Keverićem koji ga je na ponovljenom suđenju u slučajevima Selotejp i Garaža proglasio krivim i lani nepravomoćno osudio na sedam godina zatvora pa mu je uputio poduže pismo.

Naravno, pismo je napisao u svom stilu.

“Uvaženi suče Dražene Kevriću, gadno ste se prevarili ako ste mislili da ćete profitirati svojom čisto karijerističnom presudom kojom ste me osudili u kaznenom postupku. Pravosudnu sramotu koja traje uskoro 19 godina iskoristili ste isključivo za svoju jeftinu samopromociju postupajući praktično kao stranka u postupku, a ne sud”, započeo je Glavaš.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Odjednom postajete pravni velestručnjak’

Piše potom kako je Kevrić, kao predsjednik raspravnog vijeća, tijekom suđenja “dopuštao brojne procesne zloupotrebe državnog odvjetništva koje je bio dužan spriječiti”.

“Time ste jasno pokazali pristranost u suđenju. Najočitiji primjer takvog postupanja je u bespogovornom prihvaćanju dokaznog prijedloga tužitelja da se kao svjedoka ispituje osoba koja je u istom predmetu i okrivljenik, osoba protiv koje je u tijeku kazneni postupak u kojem sam ja optuženik.

Dopuštanjem procesnih zloupotreba u postupku koji od svoga početka predstavljao najbrutalniji primjer zlouporabe državne moći i sprege politike, policije, državnog odvjetništva i na žalost suda, odlučili ste aktivno sudjelovati u realizaciji, te zlouporabe državne moći na strani DORH-a. Ova zloupotreba državne moći traje i danas, a trajat će i ubuduće s obzirom na raniju i sadašnju aktivnu uključenost u ovaj postupak osobe kodnih imena Zlatko, Dejan, Kolega, Sova, koji se i na sam dan izricanja Vaše odluke prijeti da će mi ako se žalim, izrečena kazna biti povišena na osam godina zatvora, a o čemu imam i svjedoke”, upozorava Glavaš.

Smatra Glavaš i da mu je ova odluka omogućila izlazak iz stručne anonimnosti i ničim utemeljenu priliku da postane javnosti poznat sudac najvećeg suda u državi.
“Sada, isključivo na temelju spomenute odluke, javnosti odjednom postajete poznati pravni velestručnjak. Kao takav javno istupate i komentirate problematiku loše javne percepcije pravosuđa R. Hrvatske (emisija HRT 1 ‘Labirint’, tema ‘Pravo i pravda’, 04. ožujak 2024.). U tim svojim javnim istupima sa pozicije sudačkog supermena jer ste Vi, kako se hvalite, sudac prvostupanjskog kaznenog odjela, odjela za Uskok i ratne zločine, odjela za praćenje i proučavanje sudske prakse Visokog kaznenog suda, Vrhovnog suda RH, Europskog suda, prikazujete se kao primjer suca kakav bi sudac trebao biti i poučavate kakav sudac nikako ne smije biti.

Popujete da je povreda sudačke dužnosti, povreda ugleda, dostojanstva suda, ne samo povreda ugleda suca koji tako postupa nego i povreda organizacije, sustava pravosuđa, ujedno ističući i da javnost nema dovoljan uvid u sve ono što suci rade”, mišljenja je Glavaš.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dodaje i kako Kevrić sada javno i samouvjereno iznosi stajališta kako odluke ne smiju biti rezultat onoga što javnost želi, nego pravilnog i zakonitog postupka i tvrdi da nikada nije imao pritisaka za donošenje odluke, a da je sudački posao častan posao jer ako ga pošteno radiš daje ti jednu satisfakciju, osjećaj da radiš društveno koristan posao.
“Pri tome u svome mudrovanju prešućujete sebe, svoje postupanje u mome slučaju (a vjerojatno i u drugim slučajevima). Jer u mome slučaju postupate na način koji daleko odstupa od onoga o čemu javno govorite. Postupate daleko od standarda ponašanja suca u sudnici i izvan nje, od standarda potrebnih za pošteno i zakonito suđenje.

Krivotvorenjem raspravnog zapisnika kao službene isprave već na prvom ročištu u kapitalnom i medijski eksponiranom predmetu, što činite kao „uvaženi i pošteni“ sudac, aktivno odstupate od onoga što u svome javnom obraćanju očigledno licemjerno govorite.

S obzirom na sadržaj Vašeg javnog istupa ‘uvaženog i poštenog’ suca i onoga što ste na raspravi u mome slučaju činili, opravdano se pitam:

ZAŠTO?

Što čekate s otpremom obrazložene presude? Držite li me taocem vlastitog neznanja i nestručnosti? U I-stupnju „sudili“ ste mi nepunih deset mjeseci, a presudu niste u stanju napisati već gotovo šest mjeseci. Zašto?”, pita Glavaš u nastavku pisma.


Foto: Goran Mehkek / CROPIX

A onda mu poručuje i kako će presuda pasti na višem sudu s obzirom na cijeli niz tijekom postupka učinjenih propusta.

“Jer braniti neobranjivo je nemoguće imajući u vidu brojne dokaze koje ste tijekom postupka izveli koji su u suprotnosti s odlukom koju ste donijeli. Znate i sami da ste svojim ponašanjem i odlukama jasno iskazali svoju pristranost u suđenju i sada pravnim akrobacijama pokušavate napisati neko suvislo obrazloženje što Vam očigledno ne polazi za rukom jer Vaše pravne vratolomije ‘ne drže vodu’.

S nestrpljenjem i radošću očekujem obrazloženje Vaše I-stupanjske presude kako bi i u žalbi ukazao na sve ono što niste, a javno tvrdite da jeste. Na neustavnost i nezakonitost presude koju ste donijeli u mome slučaju, a time i na Vašu pristranost u suđenju, jer niti ste neovisni, niti stručni. Vi ste gospodine suče bili stranka u postupku koji se vodio protiv mene u I-stupnju, a ne sud. I znajte, bez obzira koliko se trudili kojekakvim pravnim akrobacijama pokušavali napisati nekakvo suvislo obrazloženje Vašeg I-stupanjskog uratka i „domaće zadaće“, ta tzv. I-stupanjska presuda će Vam pasti!

Glavaš pokazao što mu je Hebrang napisao nakon presude: ‘Na kraju ćeš u povijesti biti heroj’

I da, još Vam se jednom moram zahvaliti što ste za razliku od Vašeg mentora Horvatovića, u dokaznom postupku izveli niz dokaza koji dokazuju da nemam nikakve veze s tim za što me terete… Isprva sam bio uvjeren da to radite zbog toga što Vas zanima istina, no sada tek shvaćam kako je to sve bio dio osobno Vašeg igrokaza, od početka ste igrali prljavo jer ste željeli samo stvoriti privid poštenog i nepristranog suđenja kako bi mi pokušali izbiti argumentaciju za eventualnu tužbu Ustavnom sudu, a to je ono što se pravnim jezikom kaže-načelo jednakosti oružja u kaznenom postupku. No, u tome nećete uspjeti. Presuda će Vam pasti već na II-stupnju.

Ovo otvoreno pismo ne tiče se samo Vas osobno. Ovo je ‘rat’ protiv nakaradnog pravosudnog sustava RH kojeg ste Vi, na žalost, očigledno dio”, zaključuje Branimir Glavaš.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.