Foto: CROPIX/Slobodna Dalmacija/Ilustracija

(FOTO) U HRVATSKU SLETJELA RIJETKA PTICA! Ni slučajno joj ne prilazite: ‘Možda odluči prespavati baš na vašoj kući’

Autor: Dnevno.hr

U svijetu je sve više rijetkih vrsta životinja i onih koje su na samome rubu izumiranja.

Jedna od onih koje su nestale s lica Europe, došla je u Hrvatsku.

Udruga Biom objavila je da se ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita) po imenu Gipsy sada nalazi na području doline rijeke Neretve.

“Nakon što je odletjela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru, S Hvara je nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika. Međutim, nakon toga se predomislila i odletjela u deltu rijeke Neretve. Kao i do sada, kontaktirali smo Javnu ustanovu Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja zaštićenim prirodnim vrijednostima na tom području, a oni Županijski lovački savez i lovačka društva s tog područja kako bi se osigurao nastavak sigurnog boravka ženke ćelavog ibisa Gipsy u Hrvatskoj”, objavili su.

Udomaćila se

“Budući da Gipsy nije plaha molimo sve koji je krenu promatrati da joj ne prilaze i ne uznemiravaju je u trenucima kada možda odluči prespavati baš na vašoj kući”, zamolili su.

Ptica je u Hrvatsku stigla krajem prosinca.

Pticu se čak može pratiti putem aplikacije Animal Tracker u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o opažanju.




Znanstvenici podsjećaju, ćelavi ibis je u Hrvatskoj i Europi izumrla vrsta te je gotovo izumrla u cijelome svijetu. Međutim, održale su se male kolonije u Maroku i Turskoj, a s jedinkama iz zatočeništva provode se projekti reintrodukcije na europska gnjezdilišta.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.