Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

GENERAL KOJI JE PREUZEO JANAF NEĆAK JE ANKICE TUĐMAN: Otkrivamo pozadinu velike afere! Peteka je Kovačeviću preporučio bivši ministar

Autor: 7dnevno/Iva Međugorac

Kada je prije nekoliko tjedana na sastanku HDZ-ove vrhuške premijer Andrej Plenković nagovijestio čistke po državnim tvrtkama, nitko nije mogao ni naslutiti da bi se čistka u Janafu, koji je u nadležnosti ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, mogla odviti po ubrzanom procesu. S nalogom za pretres policija je prije nekoliko dana zakucala na vrata stana predsjednika Janafove Uprave Dragana Kovačevića, a u isto to vrijeme policijske ekipe stigle su i u prostorije te tvrtke, pa se tako u javnom prostoru rodila još jedna afera – afera Janaf, koja je na vidjelo izbacila novu korupcijsku i nepotističku mrežu, koja se plela daleko od očiju nas običnih smrtnika.

Zanimljiv je trenutak u kojem se mreža odlučila rasplesti, nekoliko dana nakon što je Plenković najavio razgovore sa šefovima uprava državnih tvrtki, za što se Ćorić posebno zainteresirao. Premijer je, slučajno ili ne, u tim svojim najavama poseban naglasak stavio na HNS-ove kadrove, što Kovačević svakako jest. Ministar Ćorić nedavno je uputio dopis svim šefovima uprava u svojem resoru da stave mandat na raspolaganje. HDZ-ovci su se podijelili u klanove, lobirajući svaki za svojeg čovjeka, a sektor energetike svima im je posebno atraktivan.

Photo: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Dugotrajno rušenje

I samom Plenkoviću energetski je sektor posebno atraktivan jer za tvrtke koje se bave tom djelatnošću interes pokazuju njegovi europski šefovi, a uz to, one u nadolazećim kriznim vremenima imaju posebnu važnost u oporavku hrvatskog gospodarstva. Premda je Ćorić inzistirao na tome da šefovi uprava iz njegova sektora daju mandate na raspolaganje, Kovačević je navodno to odbio učiniti, pozivajući se na uspješno poslovanje tvrtke kojoj je godinama na čelu. Dok se on pozivao na uspješno poslovanje, institucije su očito odrađivale svoj posao, a posao rušenja Dragana Kovačevića odrađivan je dijelom kroz politiku, a dijelom unutar tvrtke. Kaznenu prijavu protiv njega inicirala je ekipa koja u Janafu vodi nabavu, na čelu s Plenkovićevim školskim prijateljem Vladislavom Veselicom.

U taj se posao Kovačević donedavno nije pleo, godinama su u tom odjelu birali firme s kojima će Janaf poslovati, i sve je teklo je glatko do konca prošle godine. Tada je, naime, predsjednik Uprave svojim kolegama iz odjela nabave dao popis tvrtki s kojima trebaju nastaviti poslovanje. Takva naredba očigledno se Kovačeviću obila o glavu, sumnja se da je jedna od tvrtki na popisu bila i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, koju je Kovačeviću preporučio bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je nedavno na vlastitu inicijativu odustao od ministarskog posla te se posvetio radu u sabornici.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dok on radi u sabornici i provlači se kroz politiku, popis njegovih nekretnina buja pa ga u Ivaniću opisuju kao jednoga od najbogatijih ljudi toga grada. Bošnjaković i Petek žive u istom gradiću i gotovo se može reći da su susjedi. Petekova tvrtka s Janafom je sklopila desetke ugovora, i to uglavnom samostalno, dok je tek dio ugovora sklopljen kao dio zajednice ponuditelja. Za sve te ugovore poveden je postupak javne nabave premda Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi. Unatoč tome, vrijednost tih ugovora nije moguće pronaći u Janafovu registru, ali je zato poznato da su posljednji ugovori sklopljen u ožujku ove godine za izvođenje radova na zamjeni srednjenaponskih kabela, te u srpnju za posao za koji je Kovačević, prema optužnici USKOK-a, od Peteka dobio mito još u studenom prošle godine. A u međuvremenu je, u veljači ove godine, bio izbor za predsjednika uprave Janafa, na kojem je Dragan Kovačević reizabran, zbog dobrih poslovnih rezultata, iako je član HNS-a i bilo je političkih argumenata da se to ne dogodi. Prilično čudno, zar ne?

19.11.2012., Zagreb – Tvrtka Elektro centar Petek. Kresimir Petek, predsjednik uprave. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Sumnjiva tvrtka




Tvrtka Elektrocentar Petek osnovana je inače davne 1995., a iza nje stoje Miroslav i Krešo Petek. Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka je lani imala prihod od 679 milijuna kuna i 19 milijuna kuba dobiti. Krešo Petek, koji među upućenima slovi za osnivača i stvarnog voditelja tvrtke, navodno je lani na proslavi martinja Kovačeviću dao 1,96 milijuna kuna gotovine kao nagradu za to što mu je osigurao poslove čiji je investitor Janaf, a tereti ga se da je od rujna prošle godine do sredine rujna ove godine u Zagrebu i Novoj Gradiški s ondašnjim gradonačelnikom dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih potrebnih radnji u postupku javnog nadmetanja za izvođenje radova dati 100.000 kuna.

Kovačević je potom u Janafov investicijski plan uvrstio dva projekta, a nakon toga je, pozivajući se na svoj dugogodišnji autoritet u Janafu, zatražio od direktora Sektora sigurnosti i zaštite i Sektora transporta nabave da poduzmu sve kako bi se Petekovoj tvrtki dodijelili poslovi. Zatim su između Janafa i Petekova trgovačkog društva zaključena dva ugovora po 20 milijuna kuna.

I velikogorički gradonačelnik Barišić šurovao je s Petekom, a za pogodovanja njegovoj tvrtki također je ubrao izdašnu proviziju. Elektrocentar je, usput rečeno, registriran za cijelu paletu djelatnosti, od izgradnje elektroinstalacija, održavanja cesta pa sve do distribucije plina i pripreme hrane i pića, a u Ivaniću su poznati i kao vlasnici turističke agencije Petek tours. Medijima je pak posebno atraktivan bio Petekov sin Mario, koji je u dva navrata u istoj ulici pregazio čovjeka, u oba je slučaja nesreća imala smrtni ishod, zbog čega je 2010. nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Zanimljivo je da Krešo Petek od 2016. do 2019. godine, s Gradom Zagrebom sklopio 44 posla teška ukupno 39 milijuna kuna.




Uz to što su djelatnici Janafa odlučili okončati ove Kovačevićeve poslove, kaznenu prijavu protiv njega podnio je i general Stjepan Adanić koji posljednjih godina također sjedi u Upravi te tvrtke. Adanića je Kovačević navodno odbio kada je od njega tražio podršku za neke poslove, a ovome to nije najbolje sjelo. Adanić je inače među HDZ-ovcima dobro poznat te je slovio kao najozbiljniji kandidat za Kovačevićeva nasljednika što se danas i potvrdilo. U igri je bio i Plenkovićev školski prijatelj Vladislav Veselica, nećak pokojnog Marka Veselice, međutim, dobro upućeni vjerovali su Adanićevo imenovanje budući da ga je u politički život vratio Plenković uz blagoslov Gordana Jandrokovića. Naime, dok je Jandroković bio glavni tajnik stranke, Adanić je uz Božidara Kalmetu i Josipa Šarića bio jedan od trojice njegovih pomoćnika. Adanić je zapravo poznato lice iz devedesetih, bio je ratni gradonačelnik Varaždina, i vojni savjetnik pokojnog predsjednika Tuđmana.

Vojna karijera

Karijeru je gradio i kao pomoćnik ministra obrane, a s državnim vrhom RH i Kriznim štabom općine Varaždin organizirao je i provodio obrambene pripreme i zarobljavanje korpusa JNA u gradu Varaždinu davne 1991. Spominje se i kao pregovarač i talac u razmjenama ratnih zarobljenika devedesetih godina, kada je pregovarao i o odlasku JNA iz Hrvatske i Zagreba. Govorilo se kako je on 90-ih potpisao dokument kojim je Hrvatska vojska nakon Oluje prešla na teritorij BiH. Pokojni ga je predsjednik Tuđman višestruko odlikovao, dok oni nešto revniji Adanića spominju i kao autora te koautora niza knjiga, od kojih su mnoge posvećene ratu.

Neslužbena verzija priče kaže da je Adaniću u karijeri uvelike pomoglo to što je nećak Ankice Tuđman, no s vremenom je vojnu karijeru odlučio ostaviti po strani pa se zaposlio u državnoj tvrtki, na mjestu pomoćnika direktora u Janafu. Javna je tajna da se poslovi u državnim tvrtkama donedavno nisu mogli dobiti bez Jandrokovićevih intervencija, a je li intervenirao i za Adanića, pitanje je koje ostaje obavijeno velom tajni.

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nije tajna zato da definitivno vlada veliki interes za fotelju prvog čovjeka Janafa koji spada u kategoriju uspješnih državnih tvrtki, ali i tvrtki od strateškog interesa. Samo lani Jadranski naftovod ostvario je neto dobit od 261,9 milijuna kuna, što je, doduše, pad od 13,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, no taj pad u Janafu su donedavno objašnjavali remontom u svim rafinerijama na njihovoj trasi. Podaci iz financijskog izvještaja koje je Janaf nedavno objavio na Zagrebačkoj burzi otkrivaju kako su ukupni prihodi tvrtke lani iznosili basnoslovnih 714,3 milijuna kuna, a ukupni rashodi 394,5 milijuna kuna. Bruto dobit tvrtke u ovom je razdoblju iznosila 394,5 milijuna, a iz Janafa su se pak pohvalili da im je ostvarena bruto, ali i neto dobit za 26 posto veća od plana. Prihodi od prodaje u zemlji lani su iznosili 233,6 milijuna kuna, dok su prihodi ostvareni od prodaje u inozemstvu 35,1 milijun kuna. Samo od transporta nafte u Janafu su lani ostvarili gotovo 400 milijuna kuna prihoda, tome treba pridodati 200 milijuna kuna zarade na skladištenju nafte, ali i stotinjak milijuna kuna koji su produkt skladištenja derivata.

Dug niz afera

Podsjetimo kako ovo nije prvi put da se Janaf kroz domaće medije provlači u negativnom kontekstu, svojedobno je tako bivši generalni direktor Dubravko Tkalčić dospio na naslovnice nakon što je optužen za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i zloporabu položaja. Zagrebačko Županijsko odvjetništvo protiv njega je podiglo optužnicu u sklopu jednoga od krakova afere Fimi media, teretilo ga se da je početkom travnja 2007. zaključio marketinški ugovor za koji je u prosincu iste godine Fimi media Janafu isporučila ugovor na temelju kojega su zaračunate produkcijske usluge u iznosu od oko 200 tisuća kuna bez PDV-a. Premda je račun poslan Janafu plaćen, usluge koje su navedene u ugovoru nikada nisu obavljene pa Janaf nikada nije dobio snimke naručenog promotivnog filma. I lani se na suđenju bivšem premijeru Sanaderu i nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju na klupi za svjedoke pojavila bivša predsjednica Uprave Janafa Vesna Trnokop, govoreći kako je početkom dvijetisućitih potpisan ugovor između Janafa i ruske tvrtke Jukos te kako se ponovno pregovaralo jer ugovor nije bio dobar. Poučak je više nego jasan i običnom puku koji o ovim aferama nema previše spoznaja – tamo gdje ima novca, ima i afera, ali i interesnih mreža koje, umjesto za javni, rade za vlastiti interes.

 

Autor:7dnevno/Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.