fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

‘GENERAL GOTOVINA IZDAO JE ZAPOVIJED’! Ratni snimatelj koji je zabilježio trenutke ulaska HV-a u Knin: ‘Bili su svjesni da će mnogi dati život za domovinu’

Autor: Dnevno.hr

U Kninu se na obilježavanju obljetnice Oluje okupilo između 5.000 ljudi, a među njima je i ratni snimatelj Petar Malbaša, koji je kamerom zabilježio prve trenutke ulaska Hrvatske vojske u Knin.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV je rekao kako je možda bilo lakše ući u Knin 5. kolovoza 1995. godine, nego u petak zbog jakog osiguranja.

“Bilo je ne samo veličanstveno već i jako emotivno. Dolazim iz Sinja, bili smo u ratnoj zoni i sjetim se kad smo mi 1991. bježali iz svojih kuća na području Peručkog jezera, kad je ratni zločinac Ratko Mladić okupirao branu Peruču”, prisjetio se Malbaša dodavši kako mu tada nikako nije bilo jasno da moraju bježati iz svoje kuće.


Na traktorima skupljali civile

“Zbog čega, zašto, tko nas to napada”, pitao se Malbaša.

Malbaša je skupa s preminulim novinarom HTV-a Joškom Martinovićem i Četvrtom gardijskom brigadom ušao s Dinare, brda Plješivica preko vojnog poligona crvene zemlje.

“S nama je bio kompletan zapovjedni kadar Četvrte gardijske brigade na čelu s generalom Damirom Krstičevićem. S lijevog boka bila je Sedma gardijska brigada. Te dvije brigade dobile su počast da prve uđu u oslobođeni kraljevski grad Knin”, opisao je Petar Malbaša i prisjetio se kako je bilo nešto civila koji su ih čekali kraj kružnoga toka, a “svi neprijateljski vojnici ili četnici, njih 800 bilo je kod međunarodnih snaga u južnom logoru”.

Riječ je o vojarni koja je kasnije dobila ime Andrija Matijaš Pauk.

Gotovina je izdao zapovijed

“General Ante Gotovina, koji je bio na čelu operacije Oluja, izdao je zapovijed da nitko ne smije ući tu gdje su međunarodne snage i da se zaštite neprijateljski vojnici. A hrvatski vojnici, pokojni Joško i ja spustili smo se ispod Kninske tvrđave i zabilježili smo kadrove na kojima hrvatski vojnici traktorima skupljaju civile i predaju ih međunarodnim snagama”, prisjetio se gost Dnevnika Nove TV.

Malbaša je tada pitao sjećamo li se kad je srpska vojska ušla u Vukovar kako se srpski vojnik ponašao, a kako se hrvatska vojska ponašala.
“Svi mladi vojnici koji su svjesno ginuli za slobodu naše jedine domovine nisu imali straha bili su svjesni da će mnogi dati život za domovinu i često se osjetim kao da mi u testamentu ostavljeno da pričam o njima”, zaključio je Malbaša.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.