Marko Prpic/PIXSELL

General Glasnović ne odustaje od svoje borbe! Učinio novi korak kako bi dokazao da su postojale neregularnosti u XI. izbornoj jedinici!

Autor: Dnevno

General Željko Glasnović, kao nositelj Neovisne liste Željka Glasnovića za XI. izbornu jedinicu, na proteklim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor uputio je DIP-u dopis u kojemu traži pristup informacijama: uvid u izborne liste, uvid u glasačke listiće te uvid u ostalu prateću dokumentaciju.

Naime, general Glasnović je odmah “nakon završenih izbora za Hrvatski sabor prijavio više nepravilnosti. Kod toga su se posebno očitovale dvije nepravilnosti u XI. izbornoj jedinici, i to na biračkom mjestu broj 34 (Livno) te biračkom mjestu broj 26 (Mostar), a sva dokumentacija se nalazi kod DIP-a”.

Evo što nadalje navodi, preko odvjetnika, u pismu usmjerenom DIP-u general Glasnović:

“Tako je, prema dostavljenoj izjavi putem e-pošte (Stipe Đapića i Stipe Perkovića i Mate Krole), koju su osobno potpisali te dostavili u prilogu e-pošte, opisano da su dana 5. srpnja 2020. godine provođeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor, da su bili  članovi biračkog odbora za XI. izbornu jedinicu u Livnu, Bosna i Hercegovina, biračko mjesto br. 34, da je prilikom brojanja glasova u glasačkoj kutiji bilo viška 11 izbornih listića, da su zajednički odlučili napisati zapisnik da je sve u redu te da tih 11 glasačkih listića odbiju Neovisnoj listi Željka Glasnovića (Lista br. 10) te da o svemu tome mogu svjedočiti i svi članovi biračkog odbora te promatrač Dražena Padro.

Međutim, DIP je prigovor odbio, uz obrazloženje u kojem je naveo da je prigovor neosnovan, da je DIP rješenjem od 6. srpnja 2020. već utvrdio rezultate u XI. izbornoj jedinici, da je izvršio ‘uvid u materijale dostavljene s biračkog mjesta’ navodeći podatke o dostavljenim listićima za to biračko mjesto, upotrijebljene i neupotrijebljene listiće te da je utvrđeno 11 nevažećih listića, da na zapisnik nije bilo primjedbi, te da su neupotrijebljeni birački listići pohranjeni u Konzulatu RH u Livnu.

Podnositelj je također izjavio prigovor i za biračko mjestu 26 u Mostaru, Gimnazija fra. Grge Martića, ulica Kralja Tomislava, Mostar, gdje je glasovalo, dana 4. i.  5. 7. 2020., ukupno 3423 birača. Upada u oči nerazmjer na tom biračkom mjestu u odnosu na ostala biračka mjesta. Naime, prema izračunu navedene osobe za svaku od tih osoba, i to za cjelokupnu obradu i glasovanje bilo je dovoljno 25 sekundi.

Za biračko mjesto br. 26 DIP nije odbio niti je prihvatio prigovor, te je podnositelj izjavio žalbu Ustavnom sudu RH zbog šutnje uprave, no žalba je odbijena odlukom broj U-VIIA-3258/2020., od 14. srpnja 2020. u kojoj je Ustavni sud konstatirao da su postojali ‘formalni propusti DIP-a’, no da ‘nisu utjecali na bit stvari’.




Odredbom čl. 17. st. 1. al. 3.  Zakona o pravu na pristup informacijama tijela javne vlasti obvezna su omogućiti pristup informacijama na zakonom predviđeni način, a među ostalim i uvidom u dokumente i izradom preslika dokumenata koji sadrže traženu informaciju.

Budući da je tijelo javne vlasti dužno korisniku pristupa informaciji dostaviti na gore naznačeni način dobivanja informacije (sukladno odredbi čl. 17. st. 2. Zakona), molimo da se žurno postupi na traženi način, odnosno da se podnositelju omogući uvid u cjelokupnu dokumentaciju s biračkih mjesta broj 26. i 34. iz 11. izborne jedinice.

Prema Posebnom popisu Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske s rokovima čuvanja, rok čuvanja glasačkih listića i izvaci iz popisa birača s potvrdama i popisi za glasovanje u inozemstvu čuvaju se 60 dana, te je nužno ŽURNO omogućiti pristup informacijama.”




Uzalud se žalio: Glasnoviću ništa od Sabora! DIP odbio prigovor za ponavljanje izbora u inozemstvu

GLASNOVIĆ OŠTEĆEN NA IZBORIMA? Birački odbor njegovoj listi uskratio 11 listića, general podnio prigovor

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.