Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

GDJE SU NESTALI UHLJEBI? Ministarstva ne mogu naći zaposlenike, jedni drugima otimaju radnike: I Holding u problemu

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo pravosuđa i uprave 25. svibnja je raspisalo natječaj za 22 radna mjesta, među kojima je i ono za višeg informatičkog savjetnika, specijalista za pravosudni informacijski sustav, s početnom plaćom od oko 8.000 kuna.

Nitko im se nije javio. Također su tražili voditelja Službe za međunarodnu suradnju i izradu i unaprjeđenje normativnog okvira gdje se javio samo jedan kandidat. Početna plaća ovdje je oko 9.000 kuna neto.

Izgleda kako se problemi s tržištem rada s kojima su suočeni privatnici, koji više ne mogu naći domaću radnu snagu u zanimanjima koja su deficitarna pa sve češće uvoze strane radnike, sve više prelijevaju i na državnu službu, piše Jutarnji list.

Sustav plaća uređen je nejednako

Nekada, prije nego što su brojni mladi ljudi otišli trbuhom za kruhom u brojne druge zemlje EU, sigurnost radnog mjesta je bila privlačna, osobito za vrijeme krize kada je privatni sektor bio primoran otpuštati radnike. Danas, kada radnika nedostaje, čini se kako nitko ne želi raditi u državnoj službi gdje su plaće relativno niske, a napreduje se po podobnosti, a ne po zaslugama.

Početna plaća administrativnog osoblja sa srednjom stručnom spremom u državnoj službi iznosi oko 5.000 kuna, dok stručni suradnici zarađuju oko 6.000 kuna. Sustav plaća uređen je nejednako, pa se često događa da se za isto radno mjesto u različitim službama plaća razlikuje, ovisno o tome je li riječ o državnoj upravi, agencijama ili javnoj službi.

Već odavno je poznato kako je  broj zaposlenika u javnom i državnom sektoru golem. Ipak, kada se pogleda samo uža državna uprava, odnosno službenici i namještenici u ministarstvima, ne računajući policajce, vidljiv je trend opadanja broja zaposlenih.

Ministarstva ostala bez 165 zaposlenika

Tako su ministarstva u samo tri mjeseca ove godine ostala bez 165 ljudi, a u odnosu na godinu dana broj zaposlenika smanjen je za 324, pa je krajem ožujka bilo zaposleno 16.435 osoba.




Procjene su da će velik broj administrativnog osoblja otići u mirovinu u narednom razdoblju, pa su neki ministri prisiljeni “otimati” dobre radnike svojim kolegama premještajima iz službe.

“Sigurnost radnog mjesta u državnoj službi nekada je igrala ulogu, kada je bilo i 400.000 nezaposlenih na burzi, a danas gubi na vrijednosti jer je i u privatnom sektoru manjak radne snage”, objašnjava Mihovil Škarica, stručnjak za javnu upravu s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

I Holding u problemu

Probleme ima i Zagrebački holding. Ovih dana je raspisao novi natječaj za zapošljavanje u Čistoći kojim traže 20 vozača kamiona i 50 komunalnih radnika. Prije mjesec dana već su raspisali natječaj za 50 radnika, ali je taj natječaj propao jer ih se za posao javilo samo 17.




Na prethodnom natječaj Čistoća je tražila tzv. agencijske radnike, odnosno radnike preko agencija za zapošljavanje koji ne ostvaruju ista prava kao i zaposlenici Holdinga.

“Radnici Holdinga, za razliku od agencijskih radnika, mogu ostvariti sva materijalna prava, kao pravo na prijevoz, regres, božićnicu, uskrsnicu”, rekla je Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće dodavši da će odaziv potencijalnih radnika sada sigurno biti veći.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.