Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

GASE TELEVIZORE NAVIJAČIMA POSEBNIM UREĐAJEM! Bojkotiraju prvenstvo u Kataru i prkose svima, ljudima se diže kosa na glavi: ‘Nije ideja da unesrećujemo ljude’

Autor: Dnevno.hr

Ako je vjerovati svjetskim medijima, svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru izaziva brojne kontroverze.

Zbog nekoliko razloga brojne poznate osobe “iskazuju vrline” tako da bojkotiraju prvenstvo, a čine to i neki navijači.

Svatko to radi na svoj način, a neki su se dosjetili posebne intervencije za slanje poruke.

Uređaj za provokaciju

Manji je od klasičnog TV upravljača i u sebi sadrži signale za gotovo 160 brendova televizora, sada je glavno ‘oružje’ skupine Francuza koji žele poslati poruku tijekom tekućeg Svjetskog prvenstva. Haker Mitch Altman izumio je davno piratski daljinski upravljač ‘TV-B-Gone’ s kojim možete upravljati većinom televizora pa tako i ugasiti ih.

Upravo to je radila grupa francuskih aktivista u Parizu koji su odlučili da neće gledati Svjetsko prvenstvo. Dan Geiselhart osnivač je medija za ekologiju Climax i pokrenuo je ovu radionicu koju vodi haker Thomas.

“Nije ideja da unesrećujemo ljude. Također, nije ni ideja da se političke odluke lome na leđima navijačima kao ni da ih živciramo ovim potezom. Više je to da pošaljemo poruku da možemo voljeti nogomet, no i da poručimo da na ovom Svjetskom prvenstvu stvari ne stoje dobro”, rekao je Geiselhart, piše Le Parisien.

Ne planiraju se masovnije akcije

Ipak, ne planiraju se masovnije akcije i ovi ‘majstori bojkotiranja utakmica’ nerado nameću svoj izbor drugima. “Smatram da nije u redu prema osobi koja vodi lokal jer je on odgovoran za sve”,  govori Nicolas koji neće gasiti televizore za vrijeme utakmica već za vrijeme reklama.




Geiselhart inzistira na nužnosti dijaloga u slučaju prekida utakmica te ne potiče na sukobljavanje. Kaže kako se ljudima za vrijeme ‘pauze’ može priči i objasniti im neke stvari. Kaže kako je ovaj gadget ‘miroljubivim oblik otpora’.

Zasad u Hrvatskoj nema ovakvog načina provokacije i iskazivanja nezadovoljstva prvenstvom.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.