wikipedia

MARŠALOV ‘GALEB’ IDE U REMONT? Titov brod postaje prava senzacija, evo kako će ga preurediti!

Autor: Dražen Krajcar

Ploveća rezidencija brod “Galeb” s kojim je pokojni jugoslavenski diktator, maršal Tito, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta te na njemu ugostio mnogobrojne svjetske državnike, umjetnike, znanstvenike, trenutno se nalazi u remontnom brodogradilištu “Viktor Lenac” u Rijeci gdje čeka na totalni remont.

Zadnje Titovo putovanje ovim brodom bilo je 1979. godine, a nakon njegove smrti brod polako propada. Nakon obnove “Galeb” bi trebao postati brod-muzej, ali je cijela stvar zapela, naravno, u novcu.

“Galeb” je krajem 1990-ih kupio grčki brodovlasnik s namjerom napraviti luksuznu jahtu za bogatu klijentelu. Brod je tada otegljen u Rijeku na remont. Zbog nedostataka novaca i spleta raznih okolnosti u brodogradilištu “Galeb” leži na vezu i čeka rasplet situacije.

Kako piše Novi list, Grad Rijeka napokon je objavio drugi natječaj za obnovu broda Galeb, nakon što je na onom prvom jedinu ponudu poslalo remontno brodogradilište “Viktor Lenac” sa za Grad Rijeku neprihvatljivom cijenom u odnosu na procijenjenu. Nekoliko mjeseci dorađivali su se troškovnici, ispitivalo tržište, objavljena su dva prednatječajna kruga i drugi je natječaj raspisan.

Nova procijenjena vrijednost nabave obnove broda Galeb (bez PDV-a) iznosi 35.200.000 kuna. Nabava će se provoditi u dvije grupe. Prva grupa se odnosi na obnovu i prenamjenu broda Galeb u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, dok druga grupa uključuje restauratorske radove na uređenju interijera.

Procjenjuje se da će sama obnova i prenamjena broda Galeb u brod muzej koštati 33.600.000 kuna, a restauratorski radovi na uređenju interijera broda Galeb dodatnih 1.600.000 kuna (sve bez PDV-a).

Nakon dva provedena postupka savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koja su prethodila ponovljenom postupku za prvu grupu radova, objavljen je ponovljeni postupak javne nabave za usluge prenamjene broda u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, s rokom za podnošenje ponuda do 23. srpnja ove godine do 10 sati.




Rok za donošenje odluke o odabiru je 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda, nakon čega počinju teći žalbeni rok i rok mirovanja, ukupnog trajanja 15 dana.

Uz sve navedeno i Grad Rijeka će uz bespovratna sredstva koja su odobrena EU projektom “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” i iznose za radove na rekonstrukciji broda Galeb, oko 28 milijuna kuna, te bespovratna sredstva koja su ostvarena temeljem pomoći Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta za tu namjenu u iznosu od oko 700.000 kuna, utrošiti i vlastita sredstva za realizaciju ovog projekta, zaključili su u Odjelu gradske uprave za kulturu.




Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.