Foto: Jakov Prkic / Cropix

GADAN VIRUS PRONAĐEN KOD SVINJA! Ozbiljno upozorenje liječnika: ‘Uzrokuje upalu jetre, ovako trebate peći meso’

Autor: Dnevno.hr

Liječnici i veterinari u petak su na konferenciji za novinare u Hrvatskom veterinarskom institutu poručili kako je gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena hepatitisom E.

“Radi suzbijanja hepatitisa E svinjetinu je nužno dobro termički obraditi“, poručili su liječnici i veterinari.

Riječ je o virusu koji uzrokuje upalu jetre, a na ljude se uglavnom prenosi konzumiranjem hrane.

Liječnici stoga upozoravaju kako se meso treba peći najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva, a nakon pečenja na njemu ne smije biti vidljivih tragova krvi i sukrvice.

Pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Oktavija Đaković Rode ističe kako hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i nedijagnosticirano jer je ovdje načelno blaga bolest koja ne zahtijeva posebnu terapiju, a treba ga uvrstiti u diferencijalnu dijagnozu kada se radi o oštećenju jetre.

“Poseban oprez potreban je za imunosuprimirane bolesnike, kod kojih hepatitis E može uzrokovati kroničnu bolest“, istaknula je Đaković Rode.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Pavle Jeličić rekao je da je hepatitisom E u Hrvatskoj zaraženo oko 10 posto veterinara, šumara i lovaca.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.