Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Fužine zabijeljele: ‘Dobro je zasulo’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je snažna oluja Ciaran pogodila sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije nego što se proširila na Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko ozlijeđenih osoba, i u Hrvatskoj su vremenski uvjeti proglašeni opasnima.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je, unutar sustava MeteoAlarm, za veći dio Jadrana izdao crveni, najveći stupanj upozorenja na opasne meteo pojave. Udari juga i jugozapadnog vjetra 35-65 čvorova. More ponegdje 5-6. Mjestimice nevere.


Danas će biti oblačno s kišom te obilnim pljuskovima i grmljavinom.

“Mjestimice pljuskovi mogu biti jače izraženi, osobito na Jadranu i u gorju, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sunčanije, no lokalno se i dalje očekuje kiša, posebice navečer uz obalu.

Foto: DHMZ

Vjetar umjeren i jak jugozapadni i južni, uglavnom u gorju i na Jadranu s olujnim udarima, još ujutro u Dalmaciji i jugo. Prema večeri vjetar u slabljenju. Temperatura zraka na kopnu većinom od 11 do 17, na Jadranu od 15 do 20 °C, navečer osjetno svježije”, stoji u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vremenske uvjete i događaje vezane za vrijeme danas pratite na portalu Dnevno:

14.10 Na Fužine se sručila velika količina leda

Kako javlja RiMeteo, Fužine su se zabijelile zbog količine leda koja se sručila na mjesto.
13.50 Formirat će se veliki vodeni val

Prema trenutačno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom današnjeg dana očekuje formiranje velikog vodenog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 2.200 – 2.300 m3/s na ulazu u Hrvatsku večeras, što znači da se vrh vodenog vala Save u Zagrebu očekuje oko ponoći.

Očekuje se maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +350 cm, a što je iznad razine redovnih mjera obrane od poplava. Nizvodno od Zagreba tijekom subote moguće je dosezanje vodostaja Save višeg od razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava (mjerodavni vodomjeri Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak).

U Hrvatskim vodama kažu da će se u slučaju potrebe dio velikih voda Save upustiti putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko Polje radi snižavanja vodostaja Save na području nizvodno od Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

13.20 Rastu vodostaji rijeka

Obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država Austrije i Slovenije uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save tijekom petka, a očekuje se i nagli porast vodostaja na manjim pritocima, izvijestile su Hrvatske vode.

Zbog obilne i intenzivne oborine te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, kažu u Hrvatskim vodama.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Dosadašnja akumulacija oborina na području Slovenije i Austrije će tijekom današnjeg dana uzrokovati i značajan porast vodostaja Mure i Drave, s mogućnošću dosezanja razine vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava na području Botova tijekom nedjelje, upozoravaju u Hrvatskom vodama.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Austrije i Slovenije, tijekom subote, 4. studenoga na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku očekivani protok Mure bit će 500 m3/s, a Drave već noćas s petka na subotu, 3./4. studenoga malo iznad 2.000 m3/s.

U svrhu transformacije vodenog vala i snižavanja vodostaja Drave na dravskim hidroelektranama bit će izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera.

11.38 More odvalilo šetnicu u Opatiji

Olujno nevrijeme noćas je odronilo dio obalne šetnice u Opatiji.

Zabranjen je prolaz obalnom šetnicom od Hotela Kvarner do UP Šporer, objavio je Grad Opatija.

11.30 Šest intervencija u Zadru

Zadarski su vatrogasci imali šest intervencija i to uglavnom zbog uklanjanja stabala koja su pala zbog jakog vjetra.

Koliko snažno jugo je bilo noćas na zadarskom području, pogledajte u snimci Novog radija.

11.15 Dijelovi Dalmacije bez struje

U cijeloj Dalmaciji probleme stvara olujno jugo praćeno kišom.

Na području Žeževice vjetar je srušio stup dalekovoda te su stanovnici ovog područja ostali bez električne energije. Djelatnici HEP-a su na terenu.

Zaseoci u Zadvarju također su ostali bez električne energije. Nestanak struje dogodio se jutros i na omiškom području, javlja Dalmacija danas.

Iz HEP-a mole za strpljenje dok se kvarovi ne uklone. Njihovi djelatnici po dojavama izlaze na teren te nastoje sanirati kvar, a struja će se u kućanstva vratiti nakon što HEP-ovci odrade posao.

10.25 Kaštel Novi na udaru jakih valova i juga

10.15 Fenomen ‘šćiga’ potopio središte Starog Grada na Hvaru

9.50  Kiša i more poplavili prometnice

U Trogiru i na Čiovu jaka i obilna kiša poplavila je prometnice, a u Splitu se more izlilo na rivu


Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

9.10 Crveno upozorenje za tri područja

Prognostičari DHMZ-a izdali su za petak crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Za dio Hrvatske izdano je narančasto upozorenje, zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a, kao i sličnih mjerodavnih službi susjednih zemalja, doći će do pogoršanja vremena, koje će se zadržati i tijekom petka.

Najveće oborine prilikom prolaska ove ciklone očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše.

Istramet je u noći na petak objavio kako fronta upravo prelazi preko istarskog područja. ‘Jugo okreće na jugozapadnjak i zapadnjak, a ima i grmljavine‘, izvijestili su.

8.45 Upozorenja i za obalu, otoci odsječeni

DHMZ je danas  zbog kiše, jakog vjetra i grmljavinskog nevremena objavio crveno upozorenje za obalu.

Za dubrovačku i gospićku regiju, kao i za Velebitski kanal i zapadnu obalu Istre na snazi je narančasto, dok je u unutrašnjosti na snazi žuto upozorenje.

8.30 Gospić se sprema za obranu od poplava

Na širem području Gospića noćašnje olujno nevrijeme nije izazvalo probleme, kiša i dalje pada, a u posljednja 24 sata palo je čak 47.9 mm po četvornom metru. Kako se jutros doznaje iz Hrvatskih voda, od jučer traje pripremno stanje obrane od poplava.

“Sve su službe spremne za slučaj potrebe provođenja aktivnosti obrane od poplava”, rekla je Hini voditeljica gospićke Ispostave Hrvatskih voda Lidija Pernar te naglasila da je na cijelom slivu u Ličko-senjskoj županiji od jučer uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava.Dodala je i kako za sada većih problema nije bilo, teren se obilazi, a u narednim satima očekuje se smirivanje i prestanak oborina.

Zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić poručuje kako su službe na terenu i prate stanje, što će potrajati i nekoliko sljedećih dana, a građane će redovito izvještavati o mogućim problemima.

8.05 Dramatične snimke iz Slovenije

I dok u Hrvatskoj još nije kritično, iz susjede Slovenije dolaze dramatične snimke. Naglo rastu rijeke u Goranjskoj i Posočju počele su naglo rasti. Na području Save Bohinjske i gornje Soče već je počelo izlijevanje.

U Italiji su automobili na ulicama skroz potopljeni, a nekoliko rijeka se već izlilo.

8.00 Proglašene mjere obrane od poplava na Kupi

Jutros u osam sati izvanredne mjere obrana od poplava proglašene su na Kupi – Hrvatsko, a redovne mjere obrane od poplava proglašene su na Kupi – Selo Kupa te na Rječini – Martinovo selo.

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je na Maloj Neretvi – Opuzen ustava nizvodno te na Savi – Rugvica, ustava Prevlaka, Dubrovčak, Crnac, ustava Trebež, Jasenovac i na Retenciji Lonjsko Polje – ustava Trebež.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.