Foto: Saborska TV

Frka u Saboru zbog jaja i tjestenine, zastupnik u nevjerici: ‘Ovo sam osobno fotografirao’

Autor: Daniel Radman

Glasovanje o povjerenju ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, uz svađe oko Zakona o izbornim jedinicama, obilježili su ovaj tjedan u Saboru, no i danas (četvrtak) je bilo povišenih tonova.

Povod za nešto emotivniju raspravu bio je Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, čije izmjene je predstavio Tugomir Majdak.


Njega je prvi “na nož” dočekao mostovac Marin Miletić.

Tjeraju nas da idemo kupovati van

“Gospodine tajniče, pasta Barilla 500 grama, ovo sam osobno sam fotografirao, u našim trgovinama košta 2,5 eura. U bilo kojoj trgovini u Trstu, je 0,80 eura. Dakle, to je 140 posto skuplje! Mi Riječani volio piti kavu. Kilogram Lavazze, smeđe, u bilo kojoj trgovini košta 22 eura kilogram. U Trstu je 8 eura. Za nas koji imamo malo vrta oko kuće, kupili bi kosilicu… Kod nas Stihlova FS-120, kažu akcija, 525 eura, u Ljubljani je 290 eura. Pa tjeraju nas da idemo van, da ne kupujemo ništa u Hrvatskoj”, ustvrdio je Miletić.

Majdak mu je odgovorio. “Jučer smo dobili podatke od naše službe koje provjerava cijenu košarice kod domaćih trgovačkih lanaca, kreće se od 5-8 posto u odnosu na prethodno razdoblje, dakle cijene su niže od početka komunikacije Vlade s trgovačkim lancima. Dakle, ovaj potez Vlade je već urodio plodom, a učinit još ćemo veće aktivnosti”, naglasio je državni tajnik.

Nisu problem samo trgovački lanci

HSLS-ovac Darko Klasić se nadovezao na Miletića i velike razlike u cijenama, a i on je za primjer uzeo tjesteninu.

“Ovo je istina što se tiče formiranja cijene, ali su i trgovački lanci ucijenjeni od zastupnika i distributera u RH, s povećanom cijenom. Konkretno, zastupnik Barille… Barilla talijanska se buni na cijenu koja se prodaje u RH, ali to nije posljedica trgovačkih lanaca, nego distributera. Jeste li predvidjeli mehanizam da njima stanemo na kraj, jer oni nabildavaju cijenu, a nažalost sve je okrenuto prema trgovačkom sektoru”, ustvrdio je Klasić.

“Zakon propisuje sankcije prema trgovačkim lancima, ali s druge strane, ukoliko se dokaže jača pregovaračka moć kod dobavljača, a takav ste primjer naveli, također su sankcije predviđene i prema dobavljaču, odnosno svakom dioniku u lancu opskrbe hranom.”
Ministarstvo i inspektorat teroriziraju

A onda je riječ uzela Karolina Vidović Krišto koja je osula paljbu po Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Gospine državni tajniče u Ministarstvu poljoprivrede, možete li mi reći čime se vaše ministarstvo bavi? Hrvatska uvozi sve moguće i nemoguće, uvozimo 70 posto rajčice, 40 posto svinjetine , mi čak uvozimo i jaja. Hrvatska ima 4 proizvođača jaja, a jedini koji investira u razvoj i preradu, tvrtka Lukač, d.o.o., izvrgnuta je teroriziranju državnog inspektorata. Drugi proizvođač ima sličan broj kokoši, ali četiri puta veći prihod. Znači, on masovno uvozi jaja, a vaše ministarstvo štiti uvoznike i maltretira domaće proizvođače. Za koga radi vaše ministarstvo? Sudeći po ovim podacima ne radite za hrvatske građane”, poručila mu je.

“Hvala i na vašem komentaru, Ministarstvo poljoprivrede ima misiju, jasno smo se odredili o povećanju samodostatnosti i proizvodnji visokokvalitetne hrane na tlu RH. Samodostatnost smo ostvarili u dijelu proizvoda, pa i u proizvodnji jaja smo na razini 80-90 posto, u proizvodnji žitarica preko 100 posto, a ima grana u voćarstvu, proizvodnji povrća i stočarstvu, gdje nismo dostatni i usmjeravano naša sredstava kako bi smo dosegli samodostatnost”, odgovorio je Majdak.

“Nemojte mi zahvaljivati”

Krišto je mu je odgovorila tražeći povredu poslovnika.

“Vi vrijeđate, nemojte vi meni zahvaljivati na komentaru. Ja nisam dala komentar, već postavila jasno pitanje, a vi ne odgovarate. Nemojte se tome smijati, vi dopuštate maltretiranje domaćih proizvođača, gušite domaću proizvodnju, to smo vidjeli, i što radite? Ništa, s inspektoratom uništavate domaću proizvodnju i pogodujete uvoznicima”, odbrusila mu je.
Reagirao je i Gordan Jandroković koji je, nakon opomene Vidović Krišto (opomenuta je zbog toga što je bila riječ o replici, a ne povredi poslovnika) zamolio Majdaka da ne zahvaljuje zastupnici. To je nju dodatno razljutilo…

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“Gospodine Jandrokoviću, vi ste ovdje predsjedavajući, ne morate se slano šaliti. Vodite dostojanstvo sjednicu, što očito niste u stanju“, rekla mu je.

“Dobivate drugu opomenu jer ste se javili bez dopuštenja. Rekao sam gospodinu Majdaku da vam ne zahvaljuje, ne znam u čemu je problem”, odgovorio joj je predsjednik Sabora.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.