fbpx

FRANCUSKA IZGLASALA ZAKON PROTIV RADIKALNOG ISLAMIZMA: Zakonom nisu zadovoljne ni ljevica ni desnica!

Autor: V.K

Nakon vala terorističkih napada u 2020. godini Francuska Nacionalna skupština danas je izglasala zakon protiv radikalnog islamizma.

Iako se ne navodi niti jedna religija posebno, u zakonu se spominju prakse poput prisilnog braka i testova djevičanstva te se uvode stroge mjere za one koji na internetu brane nasilje, snažniji nadzor vjerskih institucija na društvo i restrikcije odgoja izvan tradicionalnih obrazovnih institucija.

Prema nekim procjenama, u Francuskoj živi oko 5 milijuna muslimana, uglavnom porijeklom iz Alžira i drugih zemalja koje su nekada bile francuske kolonije.


Val terorističkih napada

Podsjetimo, Francuska je jedna od europskih zemalja koju je val islamističkog terorizma najgore pogodio. Prošle godine je sve zaprepastio slučaj tinejđera islamista koji je obezglavio profesora Samuela Patya.

Moglo bi se reći kako je to kap koja je prelila čašu. Iduće godine Francusku čekaju i predsjednički izbori, a jedna od glavnih tema bi mogao biti francuski nacionalni identitet te borba protiv vjerskog radikalizma.

Simbolično, zakon je izglasan na 115. godišnjicu zakona kojim su u Francuskoj odvojeni crkva i religija od vlasti.

Zakonom nije zadovoljna ni ljevica ni desnica

Zakon je izazvao i brojne prijepore. Ljevica je ovo prozvala kao napad na islam, a desnica i konzervativci smatraju kako je zakon preblag.
Čelnica Marine Le Pen otpužila je ministra unutarnjih poslova Geralda Darmanina da se nije na vrijeme suprotstavio radikalnom islamizmu.

“Ograničavate slobodu svih kako bi pokušali ograničiti slobodu nekoliko islamista“, rekla je u prošlotjednoj parlamentarnoj raspravi Le Pen.
Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.