Foto: Tomo Žanetić, Muzej Domovinskog rata, Dubrovnik

(FOTO) ZAVIJORILA SE TROBOJNICA, OTPOR JE SLOMLJEN! Nakon zlostavljanja i pljačke na današnji dan oslobođen je krajnji jug Hrvatske!

Autor: L.B.

Operacija Hrvatske vojske kojoj je cilj bio osloboditi najjužniji dio zemlje, šire područje Konavala te potisnuti neprijatelja izvan granica Republike Hrvatske provedena je u razdoblju od 20. do 24. listopada 1992. godine.

Naime, operacija Konavle započela je akcijom iskrcavanja u oslobođenom Cavtatu, a cilj joj je bio zauzeti Konavoska brda i izbiti na granice prema Republici Bosni i Hercegovini te tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, što je na kraju i učinjeno. Oslobođeno je 1210 kilometara kvadratnih kopna i 1080 kilometara kvadratnih hrvatskog pojasa teritorijalnog mora.

Konavle su oslobođene na današnji dan, 21. listopada 1992. kao posljednji okupirani dio prostora bivše Dubrovačke Republike.

Prvi sukob s neprijateljem ispod Gradina

U oslobođenje te probijanje prve neprijateljske linije, prve su krenule 5. bojna 1. brigade ZNG i BG Konavle, a snage PU Dubrovnik, ATJ Karlovac i ATJ Lučko već su bile prethodno ubačene na teritorij Konavala.

Foto: Tomo Žanetić, Muzej Domovinskog rata, Dubrovnik

Prvi sukob s neprijateljem dogodio se ispod Gradina, a u borbama na Vojskom dolu poginuo je dubrovački branitelj i Konavljanin Mato Golubić, piše Dubrovački dnevnik.

Zahvaljujući hrabroj vojsci, otpor neprijateljske JNA je u potpunosti slomljen već sutradan.

Foto: Tomo Žanetić, Muzej Domovinskog rata, Dubrovnik

Neprijateljska vojska je nemilosrdno zlostavljala i pljačkala te palila po Konavlima

Kako su tada izvještavali mediji, hrvatsku su policiju na rivi u Cavtatu brojni Cavtaćani dočekali pjesmom i priklama, a zavijorila se i osam metara dugačka hrvatska trobojnica.
Foto: Tomo Žanetić, Muzej Domovinskog rata, Dubrovnik

Prema svjedočanstvima Konavljana, posljednjih dana okupacije neprijateljska vojska ih je nemilosrdno zlostavljala i pljačkala.

Na današnji dan svečano se obilježava i Dan Općine Konavle.

Foto: Tomo Žanetić, Muzej Domovinskog rata, Dubrovnik

Priložene fotografije su koje prikazuju razorene Konavle, a koje su danas sastavni dio građe Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, fotografirao je Tomo Žanetić.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.