Foto: Goran Mehkek / CROPIX

(FOTO, VIDEO) Plenković na EPP-u predstavio dva cilja: Evo na čemu će pučani nadalje intenzivno raditi

Autor: dnevno

Aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul zahvalio se HDZ-u i Andreju Plenkoviću na suradnji pri organizacji kongresa i dodao da su odabrali Zagreb kako bi istaknuli važno prijateljstvo u trenutku dok Hrvtaska preuzima predsjedanje Europskim vijećem.

Pohvalio je aktualnog premijera Plenkovića zbog načina na koji vodi Hrvatsku i istaknuo pozicije Dubravke Šuice Marije Pejčinović Burić.

“Čini se da je HDZ postao sinonim uspjeha, a Hrvatska u tom smislu treba biti predvodnik u regiji”, rekao je i dodao da je kongres i prilika za proslavu pobjede EPP-a na europskim izborima.

Daul ističe i kako su oni jedina brana protiv lijevog i desnog populizma, extremnih političih stranaka, te da moraju početi prilagođavati politike, najprije vezano uz klimatske promjene.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom je govoru pozdravio sudionike kongresa. Drago mu je da je EPP prihvatio poziv HDZ-a i to u godini dok HDZ slavi 30 godina postojanja.

Podsjetio je da je HDZ poveo hrvatski narod prema slobodi, demokraciji, suverenosti i samostalnosti, a hrvatske Vlade pod vodstvom HDZ-a osigurale su međunarodno priznanje, osigurale obnovu i oslobođenje okupiranih područja.

Rekao je da je HDZ imao potporu EPP-a kod ulaska Hrvatske u NATO i Europsku uniju. Istaknuo je i da je HDZ 30 godina dominantna politička snaga u hrvatskom društvu, a zatim se pohvalio postignućima njegove Vlade.




“Kongres EPP-a dolazi u savršeno vrijeme kako bi mi izabrali naše novo vodstvo”, rekao je i zahvalio se trenutačnom predsjedniku EPP-a Josephu Daulu.

Odao je i počast Jean Claude Junckeru koji nije mogao doći na kongres EPP-a zbog zdravstvenih razloga.

“Pravo je vrijeme za razgovor o politikama i smjeru EPP-a”, rekao je i predstavio dvije agende koje smatra važnima, a to su “ispravljanje nepravde prema Sjevernoj Makedoiniji, zemljama Zapadnog Balkana koji su naši bliski suradnici u kontroli migrantskih tokova i demografska revitalizacija.”




Premijera Andreja Plenkovića je komentirao na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je upozoravao na opasnost raspada Europske unije.

“Ja ideje predsjednika Macrona prije svega vidim u kontekstu njegovih želja za općim poboljšanjem funkcioniranja Europske unije. Što se tiče procesa proširenja, on ima jasan i precizan pravni temelj, a on je članak 49 Ugovora o Europskoj uniji koji kaže da svaka država, ako zatraži, može postati članica Europske unije. Nijedan članak ne može derogirati pravo koje zemlje imaju na članstvo u Europskoj uniji”, rekao je Plenković.

“Suspenzija je tu, ima mogućnost vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja. Tu je uključen koncept reverzibilnosti procesa. Postojeći okvir ima niz mehanizama da se s vrlo preciznim filterima kontrolira i najsitniji korak u bilo kojem poglavlju. Bit rezolucije je politička poruka, treba raditi jasnu razliku između otvaranja pregovora i procesa koji slijedi. Hrvatska je pregovarala 2096 dana. Srbija je već prošla tih 2096 dana, a nije ni na pola puta”, rekao je Plenković.

Premijer je komentirao i samu činjenicu da se Kongres EPP-a održava u Zagrebu.

“Jedan od kolega rekao mi je da sam doveo finale Lige prvaka u Hrvatsku te da bi bilo dobro da ljudi to bolje poprate, jer se ovaj Kongres mogao dogoditi u bilo kojoj članici ove naše političke obitelji i nije slučajno da se dogodio upravo u Zagrebu i u tridesetoj godišnjici HDZ-a”, rekao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White održavaju zajedničku konferenciju za novinare uoči početka Izbornog kongresa Europske pučke stranke.

Na pitanje novinara što misli kakav će Tusk biti kao novi predsjednik EPP-a, Daul je rekao da Tusk ima svoj tim, pred kojim su izazovi, ali da vjeruje da ih može premostiti.

Mi ćemo potpisati Deklaraciju, to nije problem, jer naravno da imamo hitnu situaciju s klimatskim promjenama, vidimo poplave, što se događa u Veneciji, moramo hitno djelovati. Moramo biti temeljiti. Vi trebate potrošiti određeni novac sljedeće godine u obrbi protiv klimatskih promjena. Moramo biti konkretni, kamo želimo ići i kako ćemo onamo doći. Na kraju svog mandata, moram vam reći da nisam baš siguran da je električni automobil rješenje, pogledajte što se događa s akumulatorima, s recikliranjem. Nisam siguran je li to dobro rješenje, pitanja su tko će konkretno što učiniti, i tko će to sve platiti, dodao je.

Počeli su bilateralni sastanci šefova stranaka koji su danasx na kongresu EPP-a. Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sastao se je s predsjednikom VMRO-DPMNE-a Hristijanom Mickosim iz Sjeverne Makedonije, predsjednikom demokrateske stranke Albanije Lulzimom Bashom s kojim će razgovarati o proširenju Europske Unije, te prioritetima 2020. godine.

Sastao se s potpredsjednikom EK Jykiem Kataineom s kojim će razgovarati o rastu, ulaganju, konkurentnosti  o gospodarkim trendovima u Hrvatskoj, te ispunjavanja kriterija za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II) i predsjednikom TS-LKD-a Gabrieliusom Landbergisom i Andriusom Kabuikiusom zastupnicima u Europskom Parlamentu i bivšim premijerom Litve s kojiome će razgovarati o prioritetima Europe u 2020. godini te istočnom partnerstvu.

twitter

Europska pučka stranka (EPP) u srijedu i četvrtak održava kongres u Zagrebu na kojem će dolazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska izabrati za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Visoki dužnosici već pristižu u Zagreb.

Foto: CROPIX Darko Tomas
Foto: CROPIX Darko Tomas

Osim predsjednika EPP-a, izaslanici će izabrati deset potpredsjednika te glavnog tajnika i rizničara. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), najjača stranka vladajuće koalicije, nije nikoga kandidirala za te dužnosti.

Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja raspravljat će iduća dva dana i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra.

Uz Donalda Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

U okviru Kongresa Europske pučke stranke predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će niz bilateralnih sastanaka.

U Sheratonu se jučer održala i sjednica Predsjedništva EPP-a, zadnja u starom sazivu, te skupština.

Plenković bi danas u 15.30 sati u Banskim dvorima trebao imati sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja u Zagreb stiže tijekom jutra. Nakon toga Merkel ide u Arenu, gdje će oko 19 sati održati govor, a očekuju se i govori nove predsjednice EK Ursule von der Leyen te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Završno će se sudionicima Kongresa obratiti i Donald Tusk. Slijedi svečana večera u MSU-u i EPP summit, a iste večeri Merkel odlazi iz Zagreba.

Premijer Plenković bi se, nakon sastanka s Merkel, u Banskim dvorima u 17 sati trebao sastati s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.