(FOTO, VIDEO) Partizanske pjesme orile se Zagrebom, prosvjednici nosili slike Tita i Tuđmana! | Dnevno.hr

(FOTO, VIDEO) Partizanske pjesme orile se Zagrebom, prosvjednici nosili slike Tita i Tuđmana!

Autor:

Bilo je kasno svibanjsko prijepodne, 8. svibnja 1945. kada su jedinice 45. i 28. divizije Druge armije s juga ušle u Zagreb. Bio je to početak oslobođenja Zagreba od ustaškog režima i njemačkih okupatora. Danas, 73 godine kasnije, na Trgu Žrtava fašizma okupilo se dvjestotinjak potomaka partizanskih boraca i prošetalo putevima svojih baki i djedova, majki i očeva.

Mimohod pod nazivom ‘Besmrtni partizanski odred – PUK’ po prvi put ove godine organizirali su Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) i udruga antifašista Zagreba (ZUABA) uz tehničku podršku političkih stranaka SRP i Radnička fronta.

Dnevno.hr

Umjesto transparenata, okupljeni su nosili fotografije partizanskih boraca koji su sudjelovali u završnim operacijama oslobođenja Zagreba.

“Došao sam dati počast svome ocu kojeg su ustaše streljale 1941. Tridesetak godina kasnije oženio sam se, a otac moje supruge bio je u streljačkom vodu koji je likvidirao mog oca. Moja žena danas nije ovdje, no još uvijek smo u sretnom braku”, čuli smo kako priča bizarnu obiteljsku priču jedan od okupljenih.

Među fotografijama boraca isticale su se one narodonih heroja, no dominirala su lica dva zagorska celebrityja – Josipa Broza i njegova najmlađeg generala Franje Tuđmana.

Dnevno.hr

Uloga Franje Tuđmana u oslobođenju Zagreba obavijena je velom tajne. Čak ni gospođa koja je nosila njegov portret nije nam znala puno reči o tome.

“Tuđmanova uloga nije bila odveć važna, u borbama se nije istaknuo, no postoje dokazi kako je kasnije imao manju ulogu u raspoređivanju zarobljenika na Križnom putu“, doznali smo kroz razgovor s upućenima u zbivanja nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Dnevno.hr

Povorka antifašista, sačinjena uglavnom od dobne skupine 50 plus, s Trga žrtava fašizma uputila se Zelenim valom prema Zrinjevcu. Prolazeći parkom, zapjevali su poznatu rusku pjesmu ‘Kaćuša’.

Iako Crvena armija nikada nije bila u Zagrebu, antifašistički marš podržalo je tridesetak pripadnika ruske nacionalne manjine u Zagrebu. Oni su na reveru nosili narančasto crrnu vrpcu – orden svetog Georgija.

Dnevno.hr
Dnevno.hr

Orden se još od vremena carice Katarine Velike dodijeljuje vojnicima za najveću hrabrost i viteštvu, a u ostatku Europe simbolizira pobjedu nad fašizmom. Na Zrinjevcu je viđena i glavna posvuduša ovakvih okupljanja – Zoran Pusić. 

Dnevno.hr

Kada je povorka prolazila Teslinom ulicom, jedna gospođa ogorčeno je vikala na povorku ‘sram vas bilo’! Kada smo ju upitali zbog čega negoduje, odgovorila nam je:

“Danas se ne slavi nikakvo oslobođenje! Danas je dan okupacije! Na današnji dan crvena komunistička gamad okupirala je našu lijepu domovinu. Sram ih može biti”, rekla je ogorčena starija gospođa.

Dnevno.hr

Povorka je potom nastavila svoj put prema Trgu Republike Hrvatske, odnosno bivšem Trgu maršala Tita. Ondje su se postrojili ispred zgrade HNK te počeli pjevati partizanske ‘evergreene’ poput ‘Padaj silo i nepravdo’, ‘Druže Tito, ljubičice bijela’, ‘Po šumama i gorama’, ‘Marjane’ i brojne druge. U zrak su puštena i 73 bijela balona u znak na 73 godine otkako je Zagreb oslobođen od fašizma.

 

Čitav performans svidio se turistima koji su ga znatiželjno i oduševljeno promatrali i fotografirali. Međutim, nije se svidio jednom roditelju koji je na skup nabasao prilikom šetnje sa svojom sedmogodišnjom djevojčicom.

“Vi ste fašisti! Bojite li se Isusa? Isus je velik! Rađajte djecu radije nego da se ovdje blamirate”, rekao je ogorčeni roditelj novinarima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.