fbpx
FOTO: PU primorsko-goranska, Stožer CZ Grada Rijeke

(FOTO/VIDEO) KRAJ OPASNE AKCIJE! Odjeknula je snažna eksplozija: Detonirana mina na moru kod Rijeke

Autor: Dnevno.hr

Podmorska mina iz Drugog svjetskog rata detonirana je na otvorenom moru usred Kvarnerskog zaljeva u 13.15 sati, a eksplozija se čula diljem Rijeke.

Znak da je akciji kraj bile su sirene za uzbunu, a svi detalji bit će izneseni na press-konferenciji koja će biti održana u 15 sati. Zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u tzv. crvenoj zoni smještenoj uz riječku luku te se stanari tog područja koji su evakuirani jučer u 22 sata polako vraćaju svojim domovima. U 15 sati normalizirat će se i promet središtem grada.

Složena operacija uklanjanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine krenula je oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati.


Policija je tijekom jutra objavila fotografije i snimke vađenja mine s dna mora u riječkoj luci. Policijski su je ronioci pričvrstili te je otegljena prema otvorenom moru.

 
Foto: MUP
Foto: MUP
Foto: MUP

MORH: Angažirana Hrvatska vojska

Pripadnici Hrvatske vojske u Rijeci također su sudjelovali u akciji izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata u području riječke putničke luke te sustavom bespilotnih letjelica nadzirali cestovne i plovne puteve koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.

Bespilotna letjelica angažirana je za potrebe snimanja izmještanja i neutralizacije protubrodske mine, a angažman vojske počeo je u jutarnjim satima i očekuje se, sukladno iskazanim potrebama, i dalje tijekom dana, stoji u priopćenju.
Provedena potpuna evakuacija ‘crvene zone’

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života što je podrazumijevalo da se iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuira oko 500 stanara, kojih je manji dio smješten u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Još je u subotu s parkirališta u zoni opasnosti organizirano premještanje parkiranih vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i „žutu zonu”, u kojoj je preporučeno da ljudi ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Mina otkrivena tijekom lipnja

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.