Foto: Davor Pongracic / CROPIX

(FOTO) UŽAS NA AUTOCESTI, VATROGASCI IZVLAČILI TIJELA IZ AUTOBUSA! Poginulo 12 Poljaka, izvučena olupina, prednji dio smrskan: ‘Bilo je strašno, izvlačili smo žive i mrtve’

Autor: Dnevno.hr

U subotu ujutro oko 5,40 sati na autocesti A4 u smjeru Zagrebu između mjesta Jarek Bisaki i Podvorec, došlo je do teške prometne nesreće u kojoj je poginulo 12 osoba, a najmanje je 18 teško ozlijeđenih.

Kako javlja PU Varaždinska, s kolnika je sletio autobus poljskih nacionalnih i registarskih oznaka. Na mjesto nesreće izašlo je nekoliko ekipa hitne pomoći i više vatrogasnih ekipa.

“Smrtno je stradalo 12 osoba, dok su drugi ozlijeđeni prevezeni u bolnice u Zagrebu i Varaždinu. Intervencija je završena, na terenu je još vatrogasaca koji dežuraju”, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy. Kazao je da su sve ljudi izvukli iz autobusa, a da se uzrok nesreće još ne zna.

Jedna od teorija o uzroku nesreće je ta da je vozač zaspao za volanom. Promet u smjeru Zagreba odvijao se jednom kolničkom trakom uz regulacija policijskih službenika.

Ključne informacija o nesreći pratite na portalu Dnevno.

21:00 Župan Stričak: Službe dale maksimum u pomoći stradalima iz poljskog autobusa

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je u subotu kako su sve službe dale maksimum da se pomogne ozlijeđenima u najvećoj prometnoj nesreći na području Varaždinske županije u čijem je saniranju sudjelovalo 16 timova hitne, 66 vatrogasaca, 15 policajaca i 17 djelatnika HAC-a.




“Od prvih saznanja o događaju svi su bili angažirani. Svi su odradili i dali maksimalno od sebe da se pomogne unesrećenim ljudima. Naravno, Varaždinska županija, sve naše službe i institucije i dalje su na pomoći“, rekao je Stričak.

U akciji spašavanja sudjelovalo je 16 timova hitne pomoći iz Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije te 66 vatrogasaca sa 17 vozila iz JVP Varaždin i DVD-ova Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Ščepanje, Radešić i Novi Marof.

Bilo je uključeno i 15 službenika PU varaždinske koji su osiguravali mjesto nesreće i 17 djelatnika Hrvatskih autocesta (HAC).




“Ovdje na našem području su konzul i vojni ataše iz Poljske s kojima surađujemo te njihovi policajci koji su sudjelovali u razmjeni policajaca zbog turističke sezone. Odmah su uključeni i uvelike su pomogli svim našim žurnim službama”, kazao je Stričak. Također, Crveni križ osigurao je psihološku pomoć.

18:02 Beroš i poljski ministar zdravstva obišli ozlijeđene

Ministar Beroš u subotu je obišao ozlijeđene Poljake u bolnicama u Varaždinu, Čakovcu i KBC-u Zagreb, a u Hrvatsku je došao i poljski ministra zdravstva Adama Niedzielskog. “19 osoba je u teškom stanju”, kaže poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

18:00 Otvorena cesta

U 16,50 sati dionica Breznički Hum – Komin u smjeru Zagreba otvorena je za sav promet, objavio je MUP.

17:00 Božinović: U autobusu bile 44 osobe

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je subotu kako su u poljskom autobusu koji je jutros sletio s autoceste bile 44 osobe – 42 putnika i dva vozača, dok su trenutno na liječenju 32 osobe, a 12 osoba je smrtno stradalo.

Božinović je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Varaždinu, rekao kako je autobus odvezen na osigurani parkirni prostor, a stvari putnika su pohranjene u prostorije Policijske uprave varaždinske te će se izdavati prema zahtjevima.

Dodao je kako su se uz hrvatske žurne službe, koje su u izuzetno kratkom vremenu izašle na teren, u pomoć i razgovor s unesrećenima uključili i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru programa kojeg MUP provodi svako ljeto “Hrvatska sigurna turistička destinacija”.

“Oni su ovdje kako bi olakšali komunikaciju s preživjelima, kako bi bili na usluzi i veleposlanstvu Republike Poljske, dakle u prikupljanju svih obavijesti koje su nužne i koje se nastoje utvrditi”, istaknuo je.

16:15 Zapovjednik vatrogasaca: Izvlačili smo žive i mrtve, bilo je strašno

Zapovjednik DVD-a Breznički Hum Ivan Ivančan kazao je da su jutros na autocesti A4 zatekli sliku kao iz horor-filma.

“Mi smo dobili dojavu oko 5.55, a bili smo na mjestu nesreće oko 6.05. Tamo je već bila javna postrojba i ekipa DVD-a Novi Marof”, rekao je.

Ivančan je naglasio kako su odmah počeli spašavati unesrećene osobe. “Izvlačili smo žive i mrtve iz tog autobusa. Slika je bila zaista strašna. Ja sam 45 godina vatrogasac i nisam doživio ovakvu nesreću. U prvom trenutku čovjek osjeti jedan šok, kada vidi što se dogodilo”, istaknuo je zapovjednik DVD-a Breznički Hum.

15:20 Smrskan prednji dio autobusa, dizalica uklonila olupinu

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je i čakovečku bolnicu, a očekuje se da će tijekom poslijepodneva stići i poljski ministar zdravstva koji će s Berošem obići zagrebačke bolnice. Velika dizalica koja je dovezena na mjesto slijetanja poljskog autobusa na autocesti A4 u ranim poslijepodnevnim satima uklonila je olupinu iz jarka u kojem je završila. Prednji dio autobusa je smrskan.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

14:00 Javio se vlasnik prijevozničke tvrtke: “U šoku sam”

Redakciji poljskog portala onet.pl šef prijevozničke tvrtke Megapol potvrdio je da je autobus njihov, a njihovo sjedište je u Plonsku.

Tamošnji radio je razgovarao s Jackiejem Antonszkiewiczem, direktorom Megapola, koji nije znao odgovoriti na pitanje je li netko iz Plonska stradao u nesreći. Antonszkiewicz tvrdi da je autobus bio tehnički ispravan.

“U šoku sam, vozači nisu početnici i ne vjerujem da su mogli zaspati tijekom vožnje”, rekao je. Glavni poljski tužitelj, Zbigniew Ziobro, pokrenuo je istragu oko nesreće.

13:00 U autobusu je bilo časnih sestara i svećenika

Prema informacijama poljskih medija, u autobusu su među putnicima bila i 3 svećenika te 6 časnih sestara.

12:15 Beroš održao konferenciju za medije

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na konferenciji za medije ispred varaždinske bolnice da je trenutno 19 teško ozlijeđenih bolesnika, 13 lakše ozlijeđenih. U OB Varaždin je 11 bolesnika, 5 s teškim ozljedama koji su na odjelu za intenzivnu njegu.

12:00 Na mjesto tragične nesreće stigli su i poljski policajci

Mjesto nesreće pregledavaju i poljski policajci.

11:45 Oglasio se premijer Plenković

Hecatski premijer  je na Twitteru objavio da je povodom nesreće razgovarao s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim. “U ime vlade izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe angažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć”, napisao je Plenković.

11:00 Oglasio se poljski predsjednik

Predsjednik Andrzej Duda  ponudio je svu pomoć hrvatskim vlastima i spasilačkim službama potrebnim u ovom trenutku.

“Zbog tragične nesreće poljskog autobusa u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12, a ozlijeđeno 33 ljudi, u suradnji s hrvatskim hitnim službama i vlastima poduzimamo sve moguće korake kako bismo pomogli našim sunarodnjacima. Izražavam suosjećanje s obiteljima žrtava”, rekao je Duda.

10:30 Oglasio se ministar Božinović na konferenciji za medije

“Dogodila se strašna prometna nesreća, dobili smo informaciju od državljanke Poljske. U ovom trenutku izašle su sve žurne službe na teren, 16 timova hitne, vatrogasci, policija, HAC. U ovom trenutku imamo informaciju da je 11 osoba poginulo, a 33 zbrinuto u bolnicama. Još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta je preminula. Prema informacijama koje dobivamo, dosta je putnika s teškim traumama. Informiran je i predsjednik Vlade. Imao je razgovor s poljskim premijerom i izrazio mu je sućut, obitelji i narodu Poljske. U kontaktu sam s poljskim veleposlanikom”, kazao je Božinović.

‘PUTOVALI SU NA HODOČAŠĆE U MEĐUGORJE!’ Tragičan kraj putnika iz Poljske, ministar otkrio detalje: ‘Krenuli su iz mjesta blizu Varšave, dosta ih ima teške traume’

 

10:15 HAC moli da se privremeno ne kreće na put dok se ne riješi situacija na A4

“S obzirom da je zbog prometne nesreće dionica od Brezničkog Huma do Komina u smjeru Zagreba zatvorena za sav promet, zbog čega je otežano putovanje na ovoj dionici autoceste A4, molimo sve korisnike za razumijevanje. Sve žurne službe su na lokaciji te ulažu napore da se promet što prije pusti spomenutom dionicom autoceste.

Također molimo korisnike koji koriste autocestu A4 za putovanje prema Zagrebu, da ukoliko su u mogućnosti ne kreću na put dok se situacija na autocesti ne stabilizira, kako se ne bi stvarali zastoji i dodatne kolone vozila u prilazu naplatnim postajama te na samoj dionici”, poručuju iz HAC-a.

10:00 Vatrogasac opisao izvlačenje žrtava

Bilo je strašno. Kao da gledate horor filmove. Mi smo dobili dojavu oko 5.50 sati. Izvlačili smo mrtve, bilo ih je više od 10″, rekao je.

‘BILO JE STRAŠNO, KAO U HOROR FILMU!’ Vatrogasac vadio mrtve iz autobusa smrti: Potresno svjedočanstvo, ‘prednji dio zabio se do polovice autobusa’

9:54 Preminula i 12 žrtva 

Kako se neslužbeno doznaje, u bolnici je preminula i 12 žrtva.

9:08 Ministri došli na mjesto nesreće 

Na mjesto nesreće stigli su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

9:00 MUP RH: Poginulo je 11 osoba

“U slijetanju autobusa poljskih reg oznaka, prema prvim informacijama s terena, poginulo je 11 osoba, a nekoliko je ozlijeđeno”, stoji u objavi na Twitteru MUP-a.

8:30 Oglasit će se bolnica 

U Općoj bolnici Varaždin očekuje se konferencija za novinare na kojoj bi trebao prisustvovati i ministar zdravstva Vili Beroš.

8:15 Jedna od najgorih nesreća u povijesti 

To je jedna od najtežih prometnih nesreća u Hrvatskoj. Četrnaest slovačkih turista poginulo je u rujnu 2008. na autocesti A1 kod čvora Jadova i Zir. Vozač je zaspao, a autobus se zabio u betonski nosač nadvožnjaka. Tridesetak putnika je bilo ozlijeđeno. U prometnoj nesreći na autocesti kod Slavonskog Broda prošle godine je smrtno stradalo deset osoba. Autobus kosovskih registarskih oznaka koji je vozio iz Frankfurta u Prištinu sletio je s ceste.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.