Owner

(FOTO) U istoj ulici pretvorili 20 garaža u ilegalne apartmane, inspekcije osam godina ignoriraju prijave susjeda!

Autor: D.Kt.

U mjestu Kožino primorje pokraj Zadra u ulici Put Svetog Bartula dosjetljivi stanari ilegalno su pretvorili garaže u turističke apartmane za iznajmljivanje, i to njih čak 20!

Riječ je o ukupno 10 zgrada koje inače imaju po šest apartmana i po dvije garaže pa je sada umjesto 60 apartmana u ulicu utisnuto čak 80 apartmana od kojih je 20, dakle, nelegalnih, a izgrađeni su još daleke 2011. godine. Pri tom su na „garaža apartmane“ namontirali rolo vrata kako se izvana ne bi stekao dojam da se radi o stambenom prostoru, a ne garaži.

 Većina je vlasnika garaže preuredila u apartmane bez ikakvog pitanja i suglasnosti sustanara pri čemu nitko od okolnih stanara ne zna i ne može objasniti na koji način su uspjeli uvesti priključke za struju i vodu.

Sada se javljaju problemi s parkirnim mjestima jer dolazi do svađa s onima koji su te garaže ilegalno preuredili, budući da sada svaka zgrada ima dva „apartmana“ više nego što je projektirano, pa je samim time parkirnih mjesta premalo.

Nije samo problem u parkirnim mjestima, navode stanari, nego se javljaju i problemi sa septičkim jamama koje se naglo i brzo pune, a fekalije se ispuštaju u more, u čemu „prednjače“ prve dvije zgrade do mora.
Pri tom ne treba ni spominjati da za preuređenje tih garaža nisu plaćeni nikakvi komunalni doprinosi  za koje je država ostala direktno zakinuta. Stanari stoga pozivaju inspektore da izađu na teren baš sada u jeku sezone jer se tada može najbolje vidjeti tko je ilegalno preuredio garažu, budući da je izvan sezone to nemoguće zbog već spomenutih rolo vrata koja kamufliraju „apartmane“.

No, ogorčeni stanari iz ulice još od 2012. godine uzalud pozivaju inspektore koji ih uredno ignoriraju. Pokušavali su, kažu, i preko odvjetnika slati prijave, što direktno (urudžbeno), što mailom, no nadležne inspekcije – građevinska, komunalna i turistička – već punih osam godina nisu uzele za shodno reagirati, a kamoli izaći na teren.
Vlasnici legalnih apartmana stoga navode da su zakinuti i prevareni od strane njihovih sustanara koji ne plaćaju trošak odvoza smeća za tih 20 „garaža“, plaćaju manji komunalni i vodni doprinos kao i  manji ili gotovo nikakav porez na kuće za odmor. A da se „garaže“ iznajmljuju turistima cijela ulica vidi po stalnoj izmijeni automobila stranih registarskih oznaka ispred njih, pri čemu je država i lokana zajednica ostala uskraćena i za naknadu koja se plaća za prijavu gostiju.

Možda najzanimljivija činjenica u ovoj vrhunskoj prevari je ta da su sve te zgrade, njih 10, iz istog razloga bile rušene 2003. i 2004. pa ponovno građene zbog čega stanarima nije jasno kako to da se zakon tada poštivao, a zadnjih devet godina, otkako se garaže preuređuju, ne.

STIŽU AMERIKANCI Američka TV mreža u udarnim terminima izreklamirala Dubrovnik: ‘U Hrvatsku možete bez karantene!’

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.