fbpx
Foto: Facebook / Grad Zagreb

(FOTO) TOMAŠEVIĆ ‘PORINUO’ PLAVU VREĆICU: Građani nisu impresionirani: ‘Aplauz za gospodina, fascinantno’

Autor: Dnevno.hr

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas je, na prvi dan primjene novog modela prikupljanja miješanoga komunalnog otpada u Zagrebu, stavio u funkciju prvi podzemni spremnik u Masarykovoj ulici.

„Odlučili smo se za model koji se temelji na ZG vrećicama za miješani otpad, koje se kupuju u trgovinama, odnosno kupuje se usluga koju ta vrećica predstavlja.“, rekao je gradonačelnik Tomašević, istaknuvši kako se radi o najjeftinijem modelu iz perspektive odvoza.

Dodao je kako je fiksna naknada niža nego u drugim dijelovima Hrvatske te kako je to model kojega imaju i neki drugi europski gradovi.


Danas kreće uklanjanje spremnika u centru

Naglasio je kako su u više od 50% slučajeva spremnici koji su dosada bili po cijelom gradu maknuti s javnih površina te je najavio kako danas počinje uklanjanje spremnika u centru grada, što će trajati otprilike tjedan dana.

Nakon što više neće biti spremnika u centru grada, kante koje imaju unutar parcele građani će moći iznijeti van isključivo od 20 do 22 sata svaki dan osim nedjelje. Oni koji ne mogu držati kante na svojim parcelama u centru grada, mogu isključivo u ZG vrećici u istom vremenu odložiti miješani otpad pored ulaza.

Tomašević: Počinju promjene koje će se sve više vidjeti

„Danas ne počinje samo velika promjena koja će se odmah vidjeti, danas počinje proces u kojemu će se promjene sve više vidjeti. Vjerujem u građane Zagreba i vjerujem da možemo postići europske standarde odvajanja otpada.“, kazao je gradonačelnik Tomašević, dodavši kako je prodano preko pola milijuna paketa ZG vrećica, što ukazuje na to da je veliki broj građana spreman za novi sustav te im je zahvalio na tome.

Zahvalio je i radnicima Čistoće koji svaki dan sakupljaju otpad i rade u tri smjene kako bi održali Zagreb čistim.

Kritike: Bez sortirnice i spalionice sve na isto brdo

Od kada je najavljen novi model prikupljanja otpada, mnogi su građani izrazili nezadovoljstvo jer će im odvoz smeća poskupjeti, a oni u centru grada zbog micanja kanti i ograničenog vremena za odlaganje vrećica.
“Ajmo svi aplauz za ovog gospodina, zaista fascinantno”, “Ovo 80 kn za vrećice je teška sramota, napravit ćete smećograd i sramite se”, “Bez sortirnice i spalionice dok sve i dalje ide na isto brdo ovo je čisto igranje. A bez češćeg odvoza i još jedan namet nama malima. Tko ne živi u kući već u zgradi njemu se to niš ne isplati”, dio je kritika ispod objave gradonačelnika na Facebook stranicama Grada Zagreba.

Jedan građanin dosjetio se Tomaševića prozvati i zbog odlaganja plave vrećice u vrijeme kada to nije predviđeno novim pravilima.

“Gradonačelniče zašto bacate smeće u vrijeme koje nije dozvoljeno građanima, lijepo se treba pridržavati pravila i to napraviti kad možemo svi, između 20-22h, primjerom se pokazuje. Puštanje prvog spremnika trebali ste tada napraviti. A po pitanju rada Čistoće molim pogledajte kako izgledaju 1.10. Kontejneri po Vrbiku, krcati neodvezenim smećem. Ako imamo obavezu kao građani imamo i pravo na prazne kontejnere u koje ćemo bacati višestruko preplaćene vrećice za smeće”.
Dio građana podržava: Neće biti lako

No, dio građana u ovome vidi težak, ali dobar korak unaprijed po pitanju zbrinjavanja otpada, problema s kojim se Zagreb u posljednje vrijeme sve više suočava.

“Neka krene. Neće biti lako. Samo molim bez prijetnji”, poručuju građani koji podržavaju ovaj model.

Tomašević trčao i maraton

Tomašević je nakon odlaganja prve vrećice u podzemni spremnik u centru Zagreba našao vremena i za sport. Naime, sudjelovao je na Zagrebačkom maratonu i polumaratonu.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.