(FOTO) SATELIT POTVRDIO: Zbog restriktivnih mjera zrak oko nas sve je čišći! Promjena je drastična!

Autor: Dnevno

Od uvođenja mjera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima diljem Europe smanjena je razina zagađenosti zraka, pokazuju u ponedjeljak najnovije satelitske snimke, piše Zimo.dnevnik.hr.

Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. ožujka u velikim gradovima, među kojima u Bruxellesu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog dušikova dioksida u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

Smanjenje dušikova dioksida iznad Francuske (Foto: ESA)

To se poklapa s uvođenjem mjera ograničenja cestovnog prometa, najvećeg izvora dušikova dioksida, i smanjenjem proizvodnje u tvornicama koje ispuštaju štetne plinove u velikom broju europskih zemalja uslijed pandemije koronavirusa.

Nove snimke, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA), a analizirao Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina dušikova dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

Dnevne vremenske prilike mogu utjecati na razinu zagađenosti atmosfere, pa satelitske snimke uzimaju 20-dnevni prosjek i zanemaruju podatke uzete za oblačnih dana.

Podaci Europske agencije za okoliš (EEA) pokazuju sličan trend u razdoblju od 16. do 22. ožujka. U Madridu prosječna razina dušikova dioksida pala je za 56 posto na tjednoj razini nakon što je španjolska vlada 14. ožujka zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

Smanjenje dušikova dioksida iznad Španjolske (Foto: ESA)
Smanjenje dušikova dioksida iznad Španjolske (Foto: ESA)

EPHA ističe da ljudima koji žive u zagađenim gradovima prijeti veća opasnost od zaraze COVIDOM-19 jer produljena izloženost zraku lose kvalitete može oslabiti imunološki sustav.

Kina je u veljači, kada je vlada uvela stroge mjere ograničenja kretanja radi suzbijanja epidemije koronavirusa, također zabilježila pad razine zagađenja dušikovim dioksidom u gradovima.

Zagađenost zraka uzrokom je oko 400 tisuća preuranjenih smrti svake godine u Europi, podaci su EEA-e.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.