fbpx
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

(FOTO) DOJAVE O BOMBAMA NA SUDOVIMA LAŽNE! Božinović: Znamo iz koje zemlje je server s kojega su poslane

Autor: Dnevno.hr

Jutros,  kratkom vremenskom razdoblju, više policijskih uprava zaprimilo je informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području navodno postavljene eksplozivne naprave.

Policija nam je potvrdila da traju izvidi na nizu lokacija.

 


Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Božinović: Znamo iz koje zemlje je server s kojega su poslane dojave o bombama

“Policija zna u kojoj je zemlji server s kojega su poslane anonimne lažne dojave o bombam”a, izjavio je u ponedjeljak ministar Davor Božinović nakon što su zaprimljene brojne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u pravosudnim objektima i trgovačkim centrima u Hrvatskoj.

U ponedjeljak su prijavljene 93 anonimne lažne dojave o eksplozivnim napravama diljem Hrvatske, pri čemu su njih 55 zaprimili pravosudni objekti, a 38 trgovački centri, izjavio je ministar unutarnjih poslova, a objavio je u ponedjeljak navečer Dnevnik Nove TV.

Policija je ranije danas izvijestila da su iza 17 sati završene sve provjere u svih 20 policijskih uprava diljem Hrvatske te su se sve dojave pokazale lažnima.

Ministar Božinović je istaknuo da je hrvatska policija odmah po zaprimljenim dojavama izašla na teren sa svim svojim kapacitetima – antiterorističke službe, služba koja ispituje postojanje eksploziva, a u istraživanje slučaja uključio se i Europski protuteroristčki centar – ECTC.

“Ovakve stvari događaju se i u Europskoj uniji, u Europi generalno, a na našem kontinentu traje rat, ne treba ni to zapostaviti kao činjenicu”, napomenuo je ministar unutarnjih poslova dodavši da policija surađuje s Europolom i FBI-jem.

Na pitanje jesu li na tragu lažnim dojavama, odgovorio je da u ovom trenutku “policija zna zemlju u kojoj je smješten server s kojega su došle poruke”.
“Nije Hrvatska. Nije ni blizu”, dodao je Božinović.

Nije htio reći je li možda riječ o europskoj državi jer su to, ističe, “informacije koje su sastavni dio kriminalističkog istraživanja”.

Upitan je li adresa s koje su poslane poruke policiji poznata od prije, rekao je da su to “određeni serveri na koje se odmah posumnja”.
“Ono što je bitno reći, hrvatski građani nisu bili danas ugroženi”, naglasio je potpredsjednik Vlade, ministar Božinović.

“Policija mora nastaviti, zbog sigurnosti naših ljudi, te će ozbiljno i fokusirano provesti sve radnje i postupke iz svoje nadležnosti”, dodao je. Božinović ističe da se takve pojave javljaju i u drugim zemljama te će se sigurno morati dodatno raditi na jačanju kapaciteta.

Na pitanje smatra li da bi dojave mogle biti dio ruske propagande, ministar je odgovorio: “U ovom trenutku ja neću ništa isključiti, a neću ni uprijeti prstom”.

Osvrnuvši se na nedavnu pošiljku ukrajinskom veleposlanstvu u RH, koja je sadržavala “životinjske oči”, izjavio je da takve pošiljke obično dolaze u valovima koji zahvaćaju više država – uglavnom članice Europske unije.

“Ostvaruje se suradnja. Policija je u posjedu te pošiljke, a s obzirom na istraživanja koja se provode, tu ne mogu više reći”, zaključio je.

Dojave o bombama i na sudovima i u šoping centrima lažne

“Dovršeni su protueksplozijski pregledi u 16 županija. Policija je utvrdila da su sve dojave o bombama bile lažne”, izvijestilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo policije.

U jutarnjim satima zbog dojava o postavljenom eksplozivu diljem Hrvatske evakuirani su zaposlenici pravosudnih institucija, među ostalima i Vrhovnog suda čije je vodstvo u to vrijeme imalo sastanak s predstavnicima Vrhovnog suda Ukrajine.

Policija je zatim izvijestila i da je obavještena kako su se ranije anonimne dojave o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim u zgradama pravosudnih tijela, proširile na trgovačke centre diljem Hrvatske.

U policiji kažu da su pregledani svi pravosudni objekti i trgovački centri na području policijskih uprava bjelovarsko-bilogorske, brodsko-posavske, dubrovačko-neretvanske, istarske, karlovačke, koprivničko-križevačke, krapinsko-zagorske, ličko-senjske, međimurske, požeško-slavonske, primorsko-goranske, sisačko-moslavačke, šibensko-kninske, varaždinske, osječko-baranjske i vukovarsko-srijemske.

“S obzirom na najveći broj dojava i najveći broj objekata koje je potrebno sigurnosno pregledati, najintenzivniji rad još uvijek traje na području Policijske uprave zagrebačke”, ističu u policiji.

Dojava o bombama ispraznile splitske sudove

Zaposlenici splitskog Općinskog i Županijskog suda, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te zemljišnika, njih nekoliko stotina, evakuirano je iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi.

Glasnogovornik Županijskog suda sudac Dinko Mešin rekao je da su dojavu o bombi primili na mail u 9.24 sata. Navodno je pisalo “Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena”.

“U mail dojavi nije specificirano gdje je bomba točno postavljena pa se pretpostavlja da je mail poslan na više adresa. Za sada smo takav mail primili mi i Općinski sud. Policija je brzo stigla na mjesto događaja i trenutno se oko tristotinjak djelatnica Županijskog suda, dvaju odvjetništava i zemljišnika nalaze van zgrade dok se prostor ne pregleda”, rekao je Mešin. Na terenu je policija sa psima i trenutno je u tijeku pregled zgrada.

U Zagrebu u pola sata policiji dojavljeno o više postavljenih eksplozivnih naprava

Zagrebačka policija u ponedjeljak je potvrdila kako joj je ujutro u samo pola sata dojavljeno o postavljanu eksplozivnih naprava na više lokacija u Zagrebu, a u tijeku su provjere i postupanja kako bi se utvrdilo jesu li dojave lažne.

Dojave su krenulo od 9:10 sati do 9:30 sati ujutro, a policija ističe da su u tijeku njihove provjere i postupanja kako bi se provjerilo jesu li dojave lažne, kao što se i pokazalo za sve do sada.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Dojave nisu stigle u Vladu

Iako se prvo pojavila informacija da je prijeteća dojava stigla i u Vladu, to se navodno nije dogodilo, iako službe u Vladi provjeravaju o čemu se radi.

Dojave i u šoping centrima

Policija je za N1 potvrdila da je dojava o bombama stigla i u nekoliko šoping centara u Zagrebu. Među njima je i zagrebački Arena centar iz kojega su kupci evakuirani.

Oglasio se MUP

MUP se oglasio priopćenjem oko 11 sati.

“Jutros, 5. prosinca, u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo je informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području navodno postavljene eksplozivne naprave.

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je da su anonimne dojave zaprimili Vrhovni sud RH, Županijski sud u Zagrebu, Županijski sud u Dubrovniku, Županijski sud u Karlovcu, Županijski sud u Zadru, Županijski sud u Vukovaru, Županijski sud u Puli, Županijski sud u Varaždinu, Županijski sud u Velikoj Gorici, Županijski sud u Sisku, Županijski sud u Splitu, Općinski građanski sud u Zagrebu, Općinski kazneni sud u Zagrebu, Općinski prekršajni sudu u Zagrebu te Općinski sud u Splitu.

Obuhvaćeni sudovi u cijeloj Hrvatskoj

MUP se oglasio s dopunom informacija.

“Anonimnu dojavu o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima/zgradama pravosudnih tijela zaprimile su i preostale dvije policijske uprave: krapinsko-zagorska i požeško-slavonska. Dakle, anonimnim dojavama obuhvaćena su pravosudna tijela u cijeloj Hrvatskoj. Na sve lokacije su upućeni policijski službenici kako bi provjerili istinitost dojava i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, pišu u dodatku priopćenju.

Pretražuju se i trgovački centri

MUP obavještava kako su se ranije anonimne dojave o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim u zgradama/objektima pravosudnih tijela, proširile na trgovačke centre diljem Hrvatske.

U odnosu na ove anonimne dojave policija, u suradnji s odgovornim osobama trgovačkih centara, poduzima potrebne mjere i radnje provjere istinitosti dojave te zaštite građana/posjetitelja.

Većina dojava su lažne

Policijske uprave diljem Hrvatske daju nova izvješća o dojavama o eksplozivnim sredstvima navodno postavljenim u objektima pravosudnih tijela. Dosad je završena pretraga sudova u Šibeniku, Gospiću, Varaždinu. Utvrđeno je da su dojave lažne.

Također javljaju da bombe nisu nađene na objektima u  Splitu i Makarskoj, Koprivnici i Đurđevcu, na području djelokruga PU brodsko-posavske, u Labinu i Poreču kao ni u Karlovcu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila je tijekom jutra anonimne dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na objektima pravosudnih tijela u Dubrovniku i Metkoviću. Izvršenim pregledom na lokacijama pravosudnih tjela u Dubrovniku i u Metkoviću nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi.

Uskoro opširnije…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.