fbpx
United States Holocaust Memorial Museum

(FOTO) Obilježena 77. obljetnica oslobođenja djece iz logora Jastrebarsko: Ovo su neke od najpotresnijih fotografija

Autor: Dnevno

Jučer je održana komemoracija u znak sjećanja na djecu stradalu u ustaškom dječjem logoru u Jastrebarskom. Povorka je krenula od spomenika “Lik majke s djetetom u naručju”, čime je obilježena 77. obljetnica oslobođenja djece iz tog koncentacijskog logora.

Vijence su u Jastrebarskom položili okupljeni preživjeli logoraši, rodbina i članovi antifašističkih udruga.

Logor Jastrebarsko bio je koncentracijski logor koji su vodile ustaše tijekom NDH u Drugom svjetskom ratu. Bio je to logor za djecu, uglavnom iz Kozare i ostalih dijelova NDH.


Djeca su bila smještena u barakama talijanske vojske, dvorcu Erdödy i franjevačkom samostanu kraj Jastrebarskog. U selo Reka, udaljeno tri kilometra od Jastrebarskog, dovedeno je oko 2.000 djece. Pretpostavlja se da je u oba logora bilo 3.336 djece koja su odvojena od svojih roditelja. Djeca su vagonima transportirana u logor  u kojemu su ošišana te su morala nositi ustaške uniforme. Djeca su bila prisiljena slikati se s čuvarima i časnim sestrama koji su upravljali logorom. 

Između 500 i 1.000 djece je ubijeno u logoru do kolovoza 1942., kada su partizani oslobodili otprilike 700 djece iz tog logora. Logor je službeno zatvoren u listopadu iste godine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.