fbpx
Informativna katolička agencija

(FOTO) NOVAC OSIGURAN IZ PRORAČUNA: Otkriveno kako će izgledati 450 tisuća vrijedna kapela u Betlehemu

Autor: Dnevno.hr

Vlada je u četvrtak odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

U odluci Vlade stoji da će Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju međunarodne prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske u Svetoj Zemlji i svijetu.

Hodočasnici iz cijelog svijeta koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu bit će u prilici upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu, navodi se također u odluci.


S obzirom na veliki porast broja posjetitelja Izraelu, planira se gradnja šest kapela, a hrvatska će biti u središnjem dijelu. Kustodija Svete zemlje darovala je teren u Betlehemu, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, izgradnja je procijenjena na 450.000 eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici, kaže Grlić Radman.

Kako je dodao ministar, sredstva su osigurana u državnom proračunu za 2021. te u projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar, prenosi Informativna katolička agencija.

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal – kamen, drvo, umjetnička djela –  došao iz Hrvatske”, izjavio je gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik.

Katolička informativna agencija
Katolička informativna agencija

 
 

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.