Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(FOTO) MINISTRI MEDVED I HORVAT O OBNOVI NAKON POTRESA: Ovako će izgledati zamjenske kuće i zgrade na Banovini. Otkriveno tko su prioriteti

Autor: M.P.

Plan izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na području na kojem je proglašena katastrofa, predstavljaju ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Medved je rekao da, kako bi osigurala koordinaciju svih aktera 4.1. 2020. formirala Stožer za otklanjanje posljedica katastrofe u potresom pogođenim županijama.

Medved je izvijestio i kako su uklonili 448 uništenih objekata. Riječ je o 291 obiteljskoj kući, a ostalo su sakralni, poslovni, gospodarski i drugi objekti. Medved je pozvao građane koji žive u objektima koji nisu adekvatni za boravak u zimsko vrijeme da se jave kako bi im mogli osigurati drugi smještaj tijekom zimskih mjeseci.

Sada govori ministar Horvat. Poručuje, kako su pripremili modele urbanih i tradicionalnih kuća te stambenih zgrada za koje je dovršena projektna dokumentacija i, ako se građani odluče za to rješenje, u tom slučaju neće trebati ishodovati nikakve dozvole za te objekte.

“Što je izmjenama i dopuna Zakona promijenjeno, od 29, građani su oslobođeni su sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove, ukinuta je zabrana raspolaganja nekretninom, ubrzani postupci javne nabave, imamo predfinanciranje nekonstrukcijske i konstrukcijske obnove. Ako se donese odluka o rušenju višestambene zgrade građani će dobiti privremeni zamjenski smještaj. Zgrade koje se grade kao zamjenske ne daju se odmah u vlasništvo, ali se građanima daje da kasnije taj zamjenski stan dobiju kao vlasnici”, rekao je Horvat. Za one koji žele nadograđivati van dotvoljenih gabarita morat će ishodovati dozvole, dodao je Horvat.

Ako se građani odluče na samostalni popravak imaju pravo na povrat do 25 tisuća kuna za kuće i do 16 tisuća kuna po stambenom objektu za stambene zgrade.

Urbana i tradicionalna zamjenska kuća

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek kaže:
Zadatak nam je bio da izgradimo kuće usklađene s propisima EU, da svaka kuća, bez obzira na kvadraturu bude sigurna, poštujući najviše standarde, racionalnost prostora,

“Formirali smo da modela kuća, tradicionalna i urbana kuća, jer nam je poznata dinamika kraja, to je poštivanje obiteljskih različitosti, u našim kućanstvima žive više generacija obitelji. 55 kvadrata za 1 do dva člana, više od šest članova 85 kvadrata. To su cjelovito dovršene kuće koje su s grijaćim tijelom spremne za useljenje, uporabnu dozvolu koja nam u ovom procesu ne treba, ali je osigurana. Urbana kuća je moderniji dizajn, 55 kvadrata. Ti projekti mogu se implementirati na svakoj čestici, idući model je tradicionalna zamjenska obiteljska kuća, tu smo pratili tradicionalne elemente turopoljske korablje, namijenjena je obiteljima koje imaju manje zajednice, do šest članova.  Zašto šest tehnoloških rješenja? Razvoj građevinske industrije razvija se u tom smjeru, imamo puno ponuditelja koji plasiraju na vanjska tržišta, dakle nudimo svima šansu da nude, a korisnicima odabir. Sve kuće će imati istovjetne armirano betonske temelje, svi tereni će biti provjereni, prije potpisa ugovora svaki vlasnik birat će između dva modela, urbanog i tradicionalnog i šest tehnoloških rješenja.”.

Screenshot: Urbana kuća
Screenshot / Tradicionalna kuća

Zamjenske višestambene zgrade

“Zgrade će se raditi po istom principu kao obiteljske zamjenske kuće. Zgrada se može implementirati na prostoru cijele RH, bit će dostupne za osobne s invaliditetom. To će biti stanovi u koje se odmah može useliti, očekivani početak gradnje je kraj ožujka 2022. godine”, rekao je Hanžek.
Screenshot/Stambene zgrade

“Obiteljske kuće gradit će se u četiri faze. Prva faza kreće danas s postupkom javne nabave za 30 urbanih kuća. Druga faza kreće 15.12. i radi se o 30 tradicionalnih kuća. Treća faza kreće 22.12. s još 30 urbanih kuća dok četvrta faza kreće 29.12. s još 75 tradicionalnih kuća koje će biti drvene montažne kuće”, rekao je Hanžek.

Pitanja novinara

Garantiraju li da za pet tjedana počinje obnova koja se čeka godinu dana?

“Danas raspisujemo javnu nabavu za izgradnju prvih kuća, u tjednom ritmu ćemo to povećavati. Moram poštovati zimske mjesece, maksimalno ćemo iskoristiti prostor za pripremu, svjesni smo težine životne situacije ljudi, spremni smo za velik broj kuća”, rekao je Hanžek.

Kada će obnova završiti obnova za sve i kako se biraju prioriteti tko ide prvi?

“Mi kažemo pripremali smo obnovu, kreće izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća, izvedena je priprema da u nekoliko idućih godina hrvatska poduzeća na Banovini izgrade skoro 4000 zamjenskih projekata. Izdana je potvrda za sve one koji će raditi tipski, za sve projekte koje ste danas vidjeli neće morati ishoditi ni lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu, konačno rješenje i tipski projekt nekome će omogućiti da postane vlasnik ovog projekta i ucrtat ćemo ga u katastar. Kada će biti gotova obnova? Teško je reći, dinamika na godišnjoj razini pratit će dinamiku osiguravanja sredstava, ovo su privatni objekti, to ne ide iz Fonda solidarnosti i zajmova, ovo su objekti zamjenskih obiteljskih kuća koje financira državni proračun. Prioritete će definirati središnji državni ured u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, najpotrebitiji će ih prvi dobiti”, rekao je Horvat.

Očekujemo da će većina vlasnika krenuti i organiziranu obnovu, smatra Hanžek.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.