fbpx
Foto: Antonio Balic / CROPIX

(FOTO) ‘HRVATSKI VITEZOVI, SRETAN DAN OSLOBOĐENJA!’ Milanović na Kupresu: ‘Vi ste omogućili da završi ovaj rat. Ne NATO, ne bombarderi’

Autor: L.B.

U grad Kupres u BiH, na obilježavanje 28. obljetnice oslobođenja, stigao je i predsjednik RH Zoran Milanović.

Na današnji dan postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su grad i okolicu. Svečanost je započela svetom misom za poginule branitelje, a nastavila se pred spomenikom braniteljima.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Milanović se potom obratio okupljenima:


‘Potrebna je pamet, inteligencija i ratno lukavstvo’

“Drage Kupreške i Kuprešaci, hrvatski vitezovi, zapovjednici, branitelji, vojnici, visoki uzvanici, Hrvatice i Hrvati. Sretan Dan oslobođenja.

Veliki dan ne samo za Kupres nego i za sve one koji nisu s Kupresa, a koji su sa strepnjom i velikim očekivanjima dočekali vijest o oslobođenju Kupresa. Operacije u ratu su bile kratke jer nije bilo puno streljiva. A da bi bile i kratke i uspješne nije dovoljna samo hrabrost koja je nesporna.

Potrebna je pamet, inteligencija i ratno lukavstvo. Ovo je bio početak kraja agresije u BiH na BiH, ovo je bio početak Oluje i slavnih akcija koje su uslijedile iza nje”, rekao je Milanović.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

‘Bombarderi nikada ne dobivaju rat’

Potom je nastavio:

“Vi ste omogućili da taj rat završi. Da hrvatska kopnena vojska, artiljerija, pješaštvo, natjera protivnika na predaju, a ne NATO-ovi bombarderi. Jer bombarderi nikada ne dobivaju rat. Ni ovaj rat u Ukrajini”, kazao je Milanović te podsjetio na Daytonski sporazum koji je nakon toga uslijedio.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

“Uz suglasnost i pristanak sviju oko stola: Sarajevo koje je tada predstavljao Alija Izetbegović koji je sklopio skliski sporazum s Franjom Tuđmanom i druga strana, politički Zagreb, Franjo Tuđman koji je predstavljao Hrvate. Isto vrijedi i za ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Taj dogovor pod pokroviteljstvom SAD-a je osnova vaše slobode i dobrog osjećaja života u BiH, koju opet ističem kao prijateljsku državu, u kojoj živi hrvatski narod, ali narod čija se prava ljušte i dobro je da se izašlo na izbore”, rekao je Milanović.
Foto: Antonio Balic / CROPIX

‘Svi se slažemo što ne valja’

Predsjednik je komentirao i izborni zakon u BiH koji se još nije promijenio, unatoč izmjenama.

“Za to će vam trebati pomoć hrvatske države i s tim ću završiti. Jako je dobro da je pitanjem položaja i statusa Hrvata u BiH disonantnost tonova u Hrvatskoj prestala – svi se slažemo što ne valja i svatko tko nam je u tome saveznik u BiH dobro je došao”, rekao je Milanović.

Foto: Antonio Balic / CROPIX
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.