Ilustracija/Dnevno/Pixsell

(FOTO) EKSKLUZIVNO! Dnevno.hr prvi donosi detalje Agrokorove nagodbe!

Autor:

Izgleda da se dugotrajnoj trakavici oko restrukturiranja Agrokora nazire kraj i da će sve proteći u duhu one stare narodne ‘vuk sit, a ovce na broju’. Dnevno.hr u posjedu je dokumenata koji otkrivaju detalje nagodbe koja postaje pravomoćna u listopadu 2018. Izvanredna uprava Agrokora prošla je kroz sito i rešeto, a malo tko u Hrvatskoj nadao se sretnom epilogu. Ipak, glavni cilj o kojem su premijer i njegova danas smijenjena ministrica pričali od samih početaka je postignut. Mali dobavljači, OPG-ovi i obrti, naplatili su 100% svojih potraživanja!

Najveći udio u novoj Grupi koja će biti formirana nakon postizanja nagodbe, imat će financijski vjerovnici među kojima prednjači Sberbank s, kako već znamo 39,2% udjela u vlasništvu. Sljedeći su imatelji obveznica s 25%. Potom slijedi VTB bank sa 7.5% udjela te Zagrebačka banka s 2.9%. Kako sada stvari stoje, nakon nagodbe domaće banke imat će 15% vlasništva nad novim Agrokorom. Kontroverzni Knighthead dobit će samo 0.5% udjela.

Najsporniji dio u nagodbi i čitavom procesu restrukturiranja bio je povrat duga. Prema podacima s kojima raspolaže Dnevno.hr, mikropoduzećima, odnosno OPG-ovima i obrtima do sada je isplačeno je 100% potraživanja, a dobavljačima 60%. Imateljima obveznica i financijskim institucijama isplaćeno je pak 0% potraživanja što zvuči dramatično, ali u stvranosti, oni su dobili udio u novoj vlasničkoj strukturi što je, dugoročno gledajući, mnogo isplativije.

Sberbanku je od milijardu i 212 milijuna eura koliko je potraživao od Agrokora, vraćeno 632 milijuna eura, dok je ostatak ‘kompenziran’ kraljevskim udjelom u vlasništvu. Zagrebačkoj banci vraćeno je 215.4 milijuna eura odnosno 65% od 332.7 milijuna koliko je potraživala pa je njen udio u vlasništvu 2.9%. Francku je vraćeno 77% potraživanja, odnosno 28.6 milijuna eura od 37 pa su i oni postali dio nove vlasničke strukture s 1.3% udjela u novoj vlasničkoj strukturi. Svi što gube se ljute, to je normalna stvar pa tako i Adris grupa koja je od 180.6 milijuna eura potraživanja vraćeno tek 45.5 (25%), no dobili su 1.4% udjela.

Ako se sve bude odvijalo po planu koji je zacrtan nagodbom, misija izvanredne uprave bit će postignuta. Radna mjesta su sačuvana, a najranjiviji u čitavom procesu su namireni. Da nije bilo lex Agrokora i uplitanja države u proces, ono koji bi najviše izvisili u cijelom procesu, bili bi mali dobavljači i radnici Agrokora. Ivica Todorić najvećom kompanijom u regiji nije adekvatno gospodario, što je dovelo do čitavog ovog bolnog procesa. S druge strane, izvanredna uprava nije bez grijeha, a čitav su proces trebali odraditi transparentnije.

Ipak, kako će nova uprava izgledati u stvarnosti, kada kormilo zajednički preuzmu ruske i europske banke, multinacionale korporacije, domaće firme i svi ostali koji imaju udio u novom vlasništvu, vrijeme će pokazati. Hrvatska se ovim procesom uspješno riješila Gazde. Pitanje kako će izgledati kada novi, multinacionalni gazde preuzmu stvar, ostaje otvoreno.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.