Foto: Goran Mehkek / CROPIX

(FOTO) BORBA JOŠ UVIJEK TRAJE! Kritično na Banovini: Kupa probila kroz kanalizaciju u Petrinji, poslana je vojska

Autor: Mia Peretić

Hrvatskoj i dalje prijete poplave. Kritično je na području Siska i Petrinje gdje rastu vodostaji Kupe i Save. Iduća 24 sata su presudna, a proglašeno je izvanredno stanje.

Nasipe koji su na tom području oštećeni još od potresa sanira Hrvatska vojska.

Veliki se problem pojavio i u Ivancu gdje veliki odroni prijete kućama.


Ivanec: Poplavljene kuće, aktivirana klizišta, a prijete odroni

Goleme količine kiše koje su u utorak drugi put u tjedan dana pogodile Ivanec prouzročile su nezapamćenu katastrofu i poplave na cijelom administrativnom području grada, od Jerovca, Bedenca, Kaniže i samoga naselja Ivanca, do Salinovca, Stažnjevca, Margečana, Seljanca, Peca, Lukavca… Nabujale oborinske i podzemne vode poplavile su obiteljske kuće i okućnice, podrume stambenih zgrada, gospodarske objekte, gradske i županijske ceste, poljoprivredne površine te prouzročile ogromne štete.

Prema podacima gradske uprave Ivanec, do danas je na području grada Ivanca evidentirano 12 klizišta i više od 20 odrona.

Osijek: Objekti i stanovništvo nisu ugroženi

U Osijeku na rijeci Dravi za nekoliko dana očekuje se proglašenje redovitih mjera obrane od poplava. Na nekim mjestima uzvodno već su na snazi. Buduće količine oborina diktirat će hoće li biti potrebe za pojačanim aktivnostima, kažu u Hrvatskim vodama. U sljevovima Karašice i Vučice izvanredne su mjere obrane od poplava, no objekti i stanovništvo nisu ugroženi. Ostali vodostaji ili stagniraju ili opadaju.

“I na nekakvim uzvodnim slivovima, ono što dobivamo na Dunavu i Dravi, ne očekujemo nikakav ozbiljniji vodeni val. Ukoliko bi se on i dogodio, procjenjujemo da bi val trebao proći tako da bi imali potencijala prihvatiti i onaj drugi koji dođe. Želimo poručiti svima da je situacija pod kontrolom, da su poduzete sve mjere u okvirima djelokruga Hrvatskih voda i Stožera civilne zaštite”, rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

U Karlovcu izvanredno stanje za Koranu

Vodostaji rijeka Korane i Kupe u Karlovcu su u opadanju, izvijestilo je danas Ravnateljstvo Civilne zaštite, navodeći da je situacija na terenu pod kontrolom te da je izvanredno stanje još na snazi za Koranu dok za rijeku Kupu vrijede izvanredne mjere obrane od poplave.

Kupa probila kroz kanalizacijski sustav u Petrinji

U Petrinji je došlo do probijanja rijeke Kupe kroz kanalizacijski sustav u Ulici Antuna Mihanovića. Poslana je vojska kako bi se osiguralo mjesto gdje je probila voda.
Na sjednici Vlade predsjednik Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da se očekuje rast vodostaja u Petrinji.

“Danas je vršno opterećenje na području Petrinje. Vodostaj Kupe u Frkašiću je na + 976 centimetara, očekuje se da bude do ili oko 980 cm. (..) Ujedno, moramo dodatno uzeti u obzir da su nasipi na tom području bili stradali, imamo kombinaciju ekstremnih vodostaja i drugog u povijesti zabilježenog vodenog vala koji će pritiskati te nasipe”, rekao je Đuroković na sjednici vlade.

Vojska iz Kostajnice krenula u Sisak, Petrinju i Jasenovac

Dodao je da su današnje vrijednosti kod Petrinje na 10-ak centimetara od povijesnih rekorda te istaknuo da se, zbog prekida proglašenja izvanrednih mjera od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je vodostaj Une pao za pola metra, tamo prestaje potreba za nazočnosti Hrvatske vojske.
“Sve je to potrebno da sve ekipe možemo usmjeriti na sisačko, petrinjsko i jasenovačko područje”, rekao je dodavši da su sljedeća dva do tri dana ključna. Ocijenio je i kako osobno smatra da je sustav obrane od poplava u Hrvatskoj dobro postavljen.

“On se oslanja i na tradiciju upravljanja i prethodnih generacija gdje zapravo imamo velike prirodne retencije gdje smo sada uskladištili privremeno 500 milijuna kubnih metara vode”, rekao je i dodao da one povećavaju stupanj sigurnosti da ćemo uspješno provesti mjere obrane od poplave s minimiziranim štetama.

Dajući pregled aktualnog stanja na poplavljenim područjima, Đuroković je naveo da vodostaji opadaju i u Gračacu i Otočcu te na sjeveru Hrvatske.

Autor:Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.