Foto: Grad Bihać

(FOTO) BiH POD VODOM, VODOSTAJI STRAHOVITO RASTU! Proglašeno izvanredno stanje: Granični prijelazi prema Hrvatskoj zatvoreni

Autor: Franka Alvarez

Stanje u Bosni i Hercegovini uzrokovano poplavama i obilnom kišom ne  pokazuje znakove posustajanja. Izuzetno teška situacija uzrokovana je rastom vodostaja, izlijevanjem vode iz riječnih korita a stotine poplavljenih objekata leže odsječeni zbog aktivacije klizišta.

Nakon što je prethodno proglašeno izvanredno stanje u Sanskom Mostu, Bihaću i Bosanskoj Krupi, premijer Mustafa Ružnić potvrdio je da će se proglasiti izvanredno stanje i u Unsko-sanskom kantonu.

Poplave su prouzrokovale ogromnu štetu u Bihaću, a najkritičniji dio ovog grada je Bakšaiš.  Predsjednik mjesne zajednice Bakšaiš Emir Muslić podsjeća kako na ovom području situacija nije bila gora od 1988. godine.


“Tu ima veliki nasip koji služi za zaštitu kuća i vikendica, ali sada voda prelazi preko njega”, rekao je. U ovome trenutku prijavljeno je da je voda ušla u 30 kuća.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić potvrdio je da su timovi za spašavanje na vodi i pod vodom konstantno na terenu, te da mještanima u odsječenim predjelima dopremaju hranu i pitku vodu.

Sve nadležne službe su već treći dan u stalnoj mobilizaciji i danonoćno su na terenu.

Dramatična i besana noć je i iza građana Bosanske Krupe. U ovom gradu je još sinoć izmjeren najviši vodostaj rijeke Une od kad se mjeri, 347 centimetara. Vodostaj je i dalje u porastu, tako da je jutros zabilježeno 354 centimetra. Poplavljeni su brojni stambeni, poslovni i pomoćni objekti, dok je još nekoliko naselja ugroženo.

Prema posljednjim informacijama, ozbiljna situacija je i u dijelovima Velike Kladuše i Cazina, gdje je također voda prodrla u više objekata.
Zbog trenutne situacije sa poplavama u Republici Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi: Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica i Bosanski Novi.

 

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.