Foto: CROPIX

FORENZIČARI REKONSTRUIRALI ZLOČIN: ‘Teško ranjeni Torlak pada, ustaje i trči prema Senjskoj, krvari…!’ Izvještaj otkrio sve

Autor: Dnevno

Nakon krvave subote u Splitu, ekipa za očevid splitske policije provela je 24 sata na nogama poslije čega su neki od njih otišli na Odjel patologije kako bi bili prisutni na obdukcijama Jurice Torlaka (38), Marina Ožića Paića (25) zvanog Pajser i Marina Bobana (25).

Kako saznaje Slobodna, Boban je bio izrešetan rafalom u prsa, Ožića Paića su pogodila dva metka u leđa, a ranjeni Torlak je uspio pobjeći u Senjsku ulici, gdje ga je pronašla Hitna pomoć.

Prema dosadašnji podacima, ubojica je na Šperunu iz torbe, koju je odložio na kamenu klupu, izvadio AK-47. Iz blizine je u 15.30 sati ispalio rafal u Marina Bobana koji je vozio Yamahu XT. Još se ne zna točno je li Boban zaustavio motocikl prije nego je pogođen ili su ga meci presjekli dok se približavao ubojici. Hici su ga pogodili iz blizine i nanijeli mu ozljede od kojih je na mjestu preminuo. Iza njega je na motociklu bio Jurica Torlak kojeg meci pogađaju i ranjavaju, ali ga nisu na mjestu usmrtili. Pada s motorom, uspijeva se dignuti i trči prema Senjskoj ulici gdje je naletio na jednu stanarku. Unezvijerena žena zove Hitnu pomoć dok Torlak krvari po ulici. Uspio je preživjeti do dolaska u bolnicu, ali je unatoč naporima medicinskog osoblja podlegao ranama.

Za to vrijeme u Radmilovićevoj ulici s leđa je s dva metka pogođen Marin Ožić Paić na motociklu Suzuki Burgman. Hici su ga pogodili s veće udaljenosti, pretpostavlja se dok je vozio motocikl u smjeru suprotnom od dolaska ubojice. Meci iz automatske puške, osim što su usmrtili tri osobe, pogađaju i vrata te osobni automobil u Jerinoj ulici. Postoji mogućnost da je ubojica pucao za ranjenim Torlakom koji bježi u smjeru Senjske; zato hici završavaju u objektima u obližnjoj ulici.

Zbog svega opisanog Služba za očevid i kriminalističku tehniku imala je zadatak obraditi četiri lokacije. Tragove zločina imali su na Šperunu i Radmilovićevoj, u kojima su bila i tijela, Senjsku ulicu koja je puna krvi ranjenog Torlaka, te Jerinu ulicu u kojoj su imali propucane objekte. Zahtjevnost očevida najbolje pokazuje činjenica da su na terenu bili od subote prije 20 sati do nedjelje navečer.

Ja ne znam kada su ti ljudi uspjeli jesti. Neki od njihovih kolega su na edukaciji u Zagrebu te ih je bilo manje nego inače i doslovno nisu stali od posla. Veliki su profesionalci i nisu željeli ništa prepustiti slučaju, znaju da o njima ovisi puno toga kaže dobro upućena osoba Slobodnoj Dalmaciji.

Obilježili su i snimili tragove, izuzeli i obilježili svaki potencijalni dokaz, prikupili 36 ispaljenih čahura, fotografirali tijela ubijenih na mjestu događaja i napravili još niz nebrojenih radnji koje će se u daljnjem tijeku postupka pokazati neophodne. Osim toga, pregledat će se i utvrditi porijeklo automatske puške koja je nađena 200 metara od mjesta zločina, u kontejneru uz Nazorov prilaz.




Bitna sastavnica dokazne materije bit će i balističko vještačenje, a vjerojatno će se napraviti i kombinirano s onim sudske medicine kako bi se utvrdili ulazni kutovi ustrjelnih rana te točan položaj žrtvi.

Osim materijalnih tragova, u nastavku istrage saslušat će se svjedoci koji se za sada mogu podijeliti u dvije grupe. Prvu skupinu čine svjedoci očevici događaja tog poslijepodneva koji će prepričati što su čuli i vidjeli toga dana. Zbog stresne situacije već na sam dan zločina u opticaju je bio niz kontradiktornih informacija pa će tako vjerojatno biti i s izjavama svjedoka o samom događaju. Zato će se svi dobiveni iskazi morati usporediti sa zapisnicima s očevida i nađenim tragovima da se potvrdi njihova vjerodostojnost.

Druga skupina svjedoka su osobe koje imaju saznanja o zlostavljanjima koja je spominjao Filip Zavadlav (25) prije zločina, a i nakon, ali ne u svojim službenim izjavama. Upravo ta maltretiranja su bitna Županijskom državnom odvjetništvu za kvalifikaciju teškog ubojstva iz bezobzirne osvete.




Ako se potvrdi da je postojao pritisak od strane sada pokojnih na Filipa i njegovu obitelj ,što je dovelo do njegove brutalne reakcije, time bi optužba za 50 godina zatvora bila zapečaćena. Za sada je taj motiv tek na razini javnog pogovora i neslužbenih informacija jer ne postoji ni jedna formalna prijava obitelji Zavadlav o prijetnjama i iznudama. Također, nije zabilježen ni jedan događaj, prekršaj ili kazneno djelo, na njihovu štetu od strane trećih osoba.

Obiman i težak posao napravili su istražitelji tijekom vikenda, a još veći posao ih tek čeka kako bi saznali što više činjenica koje će im otkriti cjelovitu sliku. Nije isključeno da još pokoja osoba završi kao osumnjičenik ako se otkrije tko je nabavio Filipu automatsku pušku.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.