AP Photo/John Raoux, File/Guliver

FLORIDSKOM GUVERNERU U BORBI PROTIV TRUMPA NA PUTU STOJI MIŠ? Republikanski glasači ogorčeni DeSantisovom retorikom: ‘Osjećamo se zgroženo i izdano’

Autor: Ivana Jurišić

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis (44) u srijedu je potvrdio da kreće u utrku za republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a sljedeće godine.

Njegov glavni protivnik u borbi za republikansku nominaciju je bivši američki predsjednik Donald Trump, kojemu mediji trenutačno daju više šanse nego guverneru Floride. Najnovije ankete pokazuju kako bi za Trumpa glasalo i 70 posto američkih Republikanaca, dok bi DeSantisu glas dalo njih oko 30 posto.

Ovaj otac troje djece, koji je poznat postao za vrijeme pandemije Covida kada je naredio da škole u Floridi otvore svoja vrata učenicima, trenutačno vodi veliku bitku s jednom od najvećih svjetskih koorporacija, a koja upravo na Floridi zapošljava 80 tisuća radnika, a to je Disney.

Kaznio ih ukidanjem posebnog okruga

Svađa između DeSantisa i Disneyja je započela prošle godine kada je tadašnji izvršni direktor Disneyja Bob Chapek kritizirao tzv. Zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji ograničava raspravu o seksualnosti i rodnim pitanjima za mlađe učenike u floridskim školama.

Ljut zbog petljanja Disneyja u stvari koje ga se ne tiču, DeSantis je tada naredio da se ukine poseban okrug osnovan 1967. godine, a koji je ovoj tvrtki dao posebnu autonomiju nad razvojem njegovih tematskih parkova u središnjoj Floridi.

Naime, u vrijeme kada je Disney došao na Floridu s idejom o otvaranju svog drugog zabavnog parka, na prostoru Orlanda bila je samo močvara. Walt Disney je vidio potencijal tog prostora i 1967. godine na prostoru od nekih 100 kvadratnih kilometara, uz blagoslov države, stvorio Reedy Creek Improvement District kako bi promicao razvoj svoje kompanije.

Prema pravilima posebnog okruga, kompanija je bila izuzeta od nekih floridskih zakonodavnih propisa, zbog čega je DeSantis u travnju prošle godine pozvao zakonodavno tijelo pod republikanskom kontrolom da ukine taj okrug, što je i napravljeno na posebnoj sjednici.




Disney je nakon toga tužio DeSantisa i članove njegovog nedavno imenovanog Odbora za nadzor turizma središnje Floride na saveznom sudu u Tallahasseeju, rekavši da je država time prekršila Disneyjeva ugovorna prava i tvrdeći da su DeSantisovi napori bili pokušaj ograničavanja prava tvrtke iz Prvog amandmana, točnije prava na sloboda govora.

Tvrtka kojoj je sada na čelu Bob Iger sada tuži DeSantisa i traži od suda da postupak ukidanja specijalnog okruga proglasi nezakonitim, što je odgovor na sve veće napore DeSantisa i njegovih pristaša da preuzmu vlast nad Walt Disney Worldom, zabavnim parkom koji svake godine privlači milijune posjetitelja u svojih šest zabavnih parkova.

Odustali od planova za izgradnju kampusa

Mnogi poduzetnici na Floridi, koji su bili uz DeSantisa, šokirani su njegovim potezom. Guverner, koji je uvijek podupirao kapitalizam, sada se tako našao na meti gospodarstvenika te države. Posebno se to osjeća na području Disney Springsa, trgovačkog okruga u vlasništvu kompanije gdje su svoje trgovine i restorane otvorili mnogi poduzetnici.




“Mi kao vlasnici poduzeća osjećamo se zgroženo i izdano zbog guvernerovih predloženih poreza i retorike”, rekao je jedan od vlasnika restorana u Disney Springsu, dodajući da je njegov jedini politički cilj imati “mir, tišinu, sklad i ne biti napadnut”.

Riječ je o ljudima koji su prirodno više naklonjeni republikanskoj stranci, ali koje je retorika Rona DeSantisa potjerala dalje od njezinih ideala. Posljedice za Floridu i njezino gospodarstvo već su vidljive. Disney je nakon DeSantisove odluke o ukidanju posebnog statusa Reedy Creek Improvement Districtu, odustao od planova za izgradnju novog kampusa u središnjoj Floridi vrijednog više od milijardu dolara koji bi privukao 2.000 zaposlenika iz Kalifornije da rade u digitalnoj tehnologiji.

Kulturni, a ne ekonomski problemi

Dok nastavlja borbu s Disneyem, pred DeSantisom je sad težak zadatak. Morati će uvjeriti republikanske birače da je on bolji izbor od čovjeka koji je zadnja dva puta osvojio stranačku predsjedničku nominaciju.

Da bi to učinio on želi pridobiti republikanske glasače koja na elitu, u koju spadaju i velike multinacionalne korporacije poput Disneya, gleda sa sve većim skepticizmom.

Da je DeSantis možda na pravom putu pokazuje istraživanje koje je provela Voter Study Group Fonda za demokraciju nakon predsjedničkih izbora 2016., a koje je pokazalopokazalo da su kulturni, a ne ekonomski problemi bili ključna linija razdvajanja između glasača Donalda Trumpa i Hillary Clinton.

“Ljepilo koje je tradicionalno držalo Republikansku stranku na okupu bila je slobodno-tržišna, konzervativna ekonomska strana”, nedavno je rekao profesor politike na Sveučilištu Central Florida Aubrey Jewett. “Čini se da sada postoji značajan broj republikanaca koji to više ne podržavaju.”

Pred DeSantisom je veliki put, a rezultati će pokazati jesu li republikanci promijenili svoja mišljenja o poslovanju i gospodarstvu i je li im rodna ideologija važnija od praznog novčanika.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.